onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Neo4j storsatsar i Malmö…

|  
|  

Årets Rapidusföretag 2011, Neo4j, är i dag världsledande inom grafdatabaser, men utmanas av globala jättar som Amazon och Microsoft. För att klara konkurrensen satsar man nu stort på utvecklingsavdelningen med bas i Malmö.

Kontoret i Malmö, som ligger i Studio-huset vid Klaffbron, har nyligen vuxit med en våning. På två år har antalet anställda nästan dubblats och planen är nu att öka tillväxttakten ytterligare. Globalt har bolaget cirka 350 anställda.

– Förra kalenderåret växte vi med cirka 100 personer global och i år kommer vi landa på strax över 400 totalt. Vi investerar mest på tekniksidan och utveckling, där hjärtat är Malmö. Vi är bara begränsade av hur många vi kan hitta. Det har blivit svårare att anställa nu, vi har faktiskt anställt flera personer som vi aldrig har träffat, säger Emil Eifrem, grundare och vd på Neo4j.

Bolaget har utvecklat en grafdatabasplattform som är störst på sin marknad, en marknad som Neo4j själva skapade. Tidigare användes inte databaser på det sätt som bolaget introducerade, där det centrala är relationen och kopplingarna mellan datapunkterna snarare än bara en lista med datapunkter.

– Jag brukar dra en jeans-analogi. Alla såg på byxor på ett sätt tills Levi Strauss uppfann jeansen och sa ”detta är inte vanliga byxor, det är jeans”. På samma vis tänkte alla på ett sätt om databaser. Men vi fungerar på ett helt annat sätt så vi kallar det specifikt en grafdatabas, säger Emil Eifrem.

De riktar sig främst till storbolag med en omsättning större än en miljard dollar, som använder grafdatabasen för att bland annat optimera varuflöden, avslöja svagheter och stärka motståndskraften i leveranskedjor. Det är en marknad de dominerar. Av världens 2000 största bolag enligt Forbes Global 2000 är 400 Neo4j:s kunder. Några kundexempel är Volvo, IBM, Walmart, HP, Nasa och US Army.

– Enligt alla parametrar, som marknad, jobb, poster i sociala medier, är vi ungefär tio gånger större än nummer två och tre. Men vi konkurrerar mot Microsoft och Amazon och kan inte bara förutsätta att det håller i sig. Det här är ett teknikrace och vi måste fortsätta utveckla. Det är det som differentierar oss, därför satsar vi nu i Öresundsregionen bland annat, säger Emil Eifrem.

Neo4j har fyra centrala kontor, varav de största är i Malmö och San Mateo, Silicon Valley. Därtill har bolaget två ”sekundära hubbar” i London och Boston samt runt ett dussin mindre satellitkontor. Dessutom har de ett antal anställda utspridda över Europa som arbetar från hemkontor.

– Vi vet hur man arbetar på distans, vi började med i mars 2011, inte mars 2020. Nästa alla i Malmö jobbar till exempel i team med medlemmar i något annat land. Det har funkat väldigt bra, säger Emil Eifrem.

Emiliano Strauss

Årets Rapidusföretag 2011, Neo4j, är i dag världsledande inom grafdatabaser, men utmanas av globala jättar som Amazon och Microsoft. För […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.