torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nio coronaprojekt i Medicon Valley

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra i Skåne och fem på Själland, visar Rapidus kartläggning. Endast ett av projekten finns i WHO:s lista över världens 35 vaccinprojekt.

– Vi har innovationskraften, kompetensen och de internationella kontakterna till att vara med i kapplöpningen. Nu ska resurserna samlas ytterligare, säger Petter Hartman, vd för Medicon Valley Alliance, i en kommentar till Rapidus kartläggning.

För närvarande är minst nio projekt igång i regionen:

Bioteknikbolaget Amniotics i Lund har utvecklat en lungspecifik stamcell mot covid-19. Bolaget har kontakter med Läkemedelsverket för att dra igång kliniska tester och hoppas kunna skicka in en ansökan inom kort.

– Vi hoppas reducera tiden som man är i respirator och snabba på tillfrisknandet, säger Kåre Enkilde, vd på Amniotics, till Rapidus.

Glycorex Transplantation i Lund har levererat plasma till europeiska sjukhus. Ett sätt att förbättra situationen för coronapatienter tros kunna vara att använda blodplasma från tillfrisknade personer. Den innehåller antikroppar mot viruset och kan potentiellt hjälpa den insjuknades immunförsvar mot sjukdomen.

Red Glead Discovery i Medicon Village i Lund är med i ett försök att utveckla ett vaccin, på uppdrag av norska Immunor. I Lund framställs peptider, molekyler med aminosyror som ska bidra till immunitet, och i september väntas en kandidat. Även Köpenhamnska Immunitrack har tillsammans med tyska Intavis Peptide Services startat ett forskningsprojekt som ska leda till ett peptid-baserat vaccin.

Malmöverksamheten Framtix Holdings är klar att lansera sin nanoprodukt mot bakterier, svamp och potentiellt även coronavirus. Verksamheten kommer att samla in 20 miljoner svenska kronor, skrev Rapidus i mars.

Österrikiska Apeiron Biologics har ett medicinprojekt på Själland där idén är att blockera infektioner för att i synnerhet undvika lungskador. Österrikes regering stöttar kliniska tester av 200 patienter i Österrike och Tyskland. På Själland deltar Rigshospitalet i Köpenhamn, Herlev och Gentofte Hospital, Hvidovre sjukhus och Nordsjällands sjukhus i Hillerød.

Herlev och Gentofte Hospital samlar dessutom en biobank av biomarkörer för covid-19. Projektet fick knappt 1,4 miljoner danska kronor av Novo Nordisk Fonden. Biobanken ska identifiera biomarkörer och vara en riskmodell för allvarlig sjukdom och för patienter utan behov av intensivvård.

Med Rigshospitalet i Köpenhamn i täten drar 16 danska sjukhus efter påsk igång med ett försök att dämpa de svåra lunginfektioner som covid-19 kan föra med sig. Man ska testa att ge patienter hydrokortison direkt i blodet.

I Mærsk Tornet på Köpenhamns Universitet kämpar 15 forskare med att ta fram ett vaccin. Forskarna klonar gener från coronas DNA på en konstgjord cell som liknar covid-19:s spikprotein. Cellen ska sättas på en virusliknande partikel som injiceras för att få immunförsvaret att skapa antikroppar. EU har stöttat projektet med 20 miljoner danska kronor. Det är dock inte tillräckligt och nya fondansökningar är på väg.

– Det är positivt att regionens fonder är redo med snabba bidrag. Bland annat har Novo Nordisk Fonden stöttat coronaprojekt med 67,1 miljoner danska kronor. Endast ett av dem var dock medicinprojekt. Resten är för det mesta IT-stöd och rådgivning för corona, säger Petter Hartman.

Keld Broksø
Mette Carlbom

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.