torsdag 21 november 2024

inloggad som

Glo planerar flytt till ProNano…

|  ,
|  

Nanoteknikbolaget Glo, som är sprunget från forskning vid Lunds Universitet, flyttade nästan hela sin verksamhet till Silicon Valley för tio år sedan. Med etableringen av ProNano i gamla Maxlab finns nu långt gångna planer på att flytta tillbaka delar av Glo:s verksamhet till Lund igen.

För snart tre år sedan fick de allas ögon på sig då Google investerade 120 miljoner i bolagets microLED-teknik. Glo har utvecklat en metod för att tillverka lysdioder av nanotrådar genom kontrollerad tillväxt på safir- eller kiselplattor. De har fortfarande sitt säte i Lund – efter att forskning- och utvecklingsverksamheten flyttade till USA – medan den mer långsiktiga materialutvecklingen finns kvar i Lund, integrerat med forskning som leds av Lundaprofessorn Lars Samuelson kring halvledarmaterialet galliumnitrid.

Nu uppger grundare, forskningschef och styrelseledamot Lars Samuelson att man för diskussioner med både ProNano och andra intressenter om en möjlig hemflytt.

– Vi ska ha ett möte ganska snart med ProNano och där kommer jag att diskutera speciellt ur Glo:s perspektiv. Kan de erbjuda en ansenlig del av ytan i gamla Maxlab så kan nog Glo tänka sig att dra hem en stor del av teknologin, säger Lars Samuelson som själv är nyligen hemkommen från bolagets styrelsemöte i Kalifornien.

I nuläget arbetar 25 personer på anläggningen i Silicon Valley. Men den snabba utvecklingen har gjort det kostsamt att verka i regionen, speciellt för företag som kräver ett stort antal tekniker. En flytt till Lund skulle därför göra det möjligt för Glo att expandera verksamheten, menar Lars Samuelsson.

– Nu försöker man göra det med en minimal arbetsstyrka, det samma skulle man kunna göra här till en mycket större verksamhet, och sannolikt också med visst samhällsstöd från till exempel Vinnova, säger han.

Bortsett från ett antal av företagets nyckelkompetenser, kommer det stora antalet personal att rekryteras här.

– Förutsättningarna är i princip klara i och med att RISE och ProNano nu utrustar ett laboratorium för företagsforskning. Man håller på att installera och köpa in utrustningen nu, säger Lars Samuelson och tror att bolagets microLED-utveckling skulle kunna etableras i ProNanos faciliteter under nästa år.

Mette Carlbom

Nanoteknikbolaget Glo, som är sprunget från forskning vid Lunds Universitet, flyttade nästan hela sin verksamhet till Silicon Valley för tio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.