Ett avancerat sårförband som klarar av att ta död på multiresistenta bakterier uppmärksammas av EU. Det är Lundabaserade Colzyx som får totalt 58 miljoner kronor från det nya EU-programmet för innovationer, EIC Accelerator, i form av en blandad finansiering.
Stödet består av 26 miljoner kronor i anslag samt 32 miljoner kronor i investering från European Investment Fund, EIF. Pengarna ska användas till en första klinisk studie och till marknadsföring av bolagets produkt Woundcom. En tvåårig studie ska göras på patienter med kroniska sår, vilket är en svår applikation, men patientgruppen genererar stora kostnader, enligt Eskil Söderlind, vd och medgrundare till bolaget.
– Vår produkt är en sorts sårplåster som kombinerar det bästa från två världar: plåstret är både antibakteriellt och sårläkande. De produkter som finns på marknaden är antingen eller, säger han till Rapidus.
Det var Matthias Mörgelin som tillsammans med Suado Abdillahi upptäckte de unika egenskaperna i en del av substansen kollagen VI – som finns naturligt för sårläkning i kroppen – vid sin forskning på Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
En specifik del av kollagenet är bättre på att läka och vara antimikrobiell än hela den naturliga substansen. Detta utnyttjar Colzyx i sitt plåster som klarar av att eliminera alla typerna av multiresistenta bakterier som finns på WHO:s lista.
– Plåstret kommer vara en kraftfull barriär för att minska infektion och samtidigt påskynda läkning. Nu accelererar bolaget verksamheten och planerar växa från att sysselsätta två och en halv till uppåt tio personer inom ett år. Om två år kommer vi lansera produkten på den europeiska marknaden, säger Eskil Söderlind.
I april förra året tog Colzyx in riskkapital för första gången, då från Göteborgsbaserade CBC Investment Group.
Elisabet Ottosson