söndag 24 november 2024

inloggad som

Stockholm överskuggar Köpenhamns börsnoteringar

Kort sagt: De senaste åren har varit en lång ökenvandring för börsnoteringar i Köpenhamn. Danskarna har avundsjukt sett över sundet, men nu visar sig sex ljuspunkter.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

”Something is rotten in the state of Denmark”, konstaterade Shakespeare i ”Hamlet” – och i nutida kontext har den danska aktiemarknaden varit rutten i flera år. 2015 börsnoterades bara åtta företag i Köpenhamn. Och 81 i Stockholm.

2018 konstaterade den danska regeringens entreprenörspanel att Sverige hade 36 gånger (!) fler börsnoteringar av mindre företag än Danmark. Ljuspunkterna är svåra att hitta även nu i 2020, men de är på väg om än glimtvis. Särskilt i statistiken för andra kvartalet 2019 i Köpenhamn:

Där räknade PwC upp 14 noteringar på First North och sju på Nasdaq Nordics huvudlistor. Nasdaq Copenhagen fick en börsnotering under kvartalet (Danish Aerospace Company på First North) men ännu viktigare är att handeln kom i gång i två företag på First North (Waturo och Konsolidator) och ett på huvudlistan (Mærsk Drilling).

Det tredje kvartalet 2019 gick Köpenhamn i dvala (det påminner om katastrofåret 2018 för aktier): Av alla börsintroduktioner på Nasdaq Nordic var det under tredje kvartalet bara fem noteringar på First North och fem på huvudlistorna. Alltså ett fall från 21 noteringar till 10 mellan andra och tredje kvartalet 2019.

Den riktigt dåliga nyheten för Köpenhamn är att alla de tio noteringarna i tredje kvartalet var på Nasdaq Stockholm (och bara en på First North i Rejkjavik). Alltså: Köpenhamn var helt borta under perioden!

Det är en lång och svår resa för att få fler noteringar i Danmark. Och när marknaden i utlandet samtidigt har det svårt så smittar det av sig på den danska marknaden.

Så varför en ny optimism för den danska aktiekulturen under 2020? Det finns sex ljuspunkter:

  • Efter den svenska förebilden, investeringssparkonton, så kan danskarna sedan den 1 januari 2019 få aktiesparkonton med bra skattevillkor. Över 26.000 aktiesparkonton har nu startats.
  • I den nya finanslagen höjs taket för insättningar på aktiesparkonto just år 2020. Det har gjort bankerna och Nordnet mer intresserade av danska aktiesparkonton.
  • Erfarenheten från svenska Spotlight Stock Market visar att investeringssparkonton ger positiva effekter.
  • Spotlight öppnade i Köpenhamn i november 2018 för att ta den starka svenska aktiekulturen till Köpenhamn. Vid starten fanns tio danska företag noterade.
  • I dag säger Spotlights danska chef, Katrine Hoff, till Rapidus att fem nya företag nu noterats med handel i danska kronor. Det är tillfredsställande. Utvecklingen motsvarar i stort sett marknadsutvecklingen – och det för en ganska ny aktör i Danmark.
  • Katrine Hoff upplever dessutom ett stort intresse både i Danmark och Sverige, vilket gör att företag och mäklare kan dra nytta av båda ländernas investerare.

Räcker det för Köpenhamn? Inte än! Det finns mycket att lära av den svenska marknaden i Danmark. Ett exempel är den svenska IPO-guiden med alla noteringar, med investerarna som utgångspunkt. Och så sorgebarnet: danska skatter. Danska investeringsavdrag måste vara mer ambitiösa än i dag. Framför allt måste den danska kapitalskatten för aktieinkomster sänkas från 42 till 27 procent, så den kommer i nivå med den svenska.

Danmark kan vinna mycket på att haka på svenskarna: Svenska rådgivare, banker och investerare blir allt duktigare på att börsnotera tillväxtföretag, medan det danska systemet förtvinar om inte de sex ljuspunkterna kan skapa en snöbollseffekt. Båda sidor av Öresund har nytta av om Danmark får fart på börsnoteringarna. Den danska S-regeringen har misslyckats med att framstå som en garanti för det. 

BONUSINFO:

  • I Danmark investerar runt 27 procent av befolkningen i enstaka aktier. I Sverige 29 procent.
  • 76 procent av svenskarna investerar i fonder eller investmentföretag, men bara 19 procent av danskarna.
  • Den genomsnittliga svensken är yngre vid sin första investering och svenskarna är generellt mer riskvilliga.
  • 71 procent av danskarna tycker att det är svårt att förstå sig på investeringar. I Sverige bara 64 procent.
  • 83 procent av danskarna anser att man måste vara proffs för att investera. I Sverige tycker 58 procent samma sak.
  • Hälften av danskarna anser att man måste vara rik för att investera. Det tycker bara 30 procent av svenskarna.

Källor: Danske Bank Compass Survey 2017, Fondbolagens Förening, YouGov, Sifo, Junes Blog.

Kort sagt: De senaste åren har varit en lång ökenvandring för börsnoteringar i Köpenhamn. Danskarna har avundsjukt sett över sundet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.