fredag 9 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Historien om 100 frukostmöten

|  
|  

Det var den 24 april 2001 Rapidus arrangerade det första frukostmötet.

Som vi hoppas nu framgått, efter gårdagens inbjudan, är det snart dags för frukostmöte nr 100. Det känns stort att få celebrera detta i Lunds Domkyrka, tillsammans med den svensk (och Lundapåg!) som torde vara den mest centralt placerade i hela världspolitiken: toppdiplomaten Olof Skoog.

Av Jan Wifstrand, Rapidus vd och grundare

Låt oss säga det direkt: Vi är mycket stolta över denna obrutna svit av scensamtal med en samling skarpa profiler på toppnivå i Sverige och även några andra länder.

Men föga anade vi då, 2001, att vår testballong hos Ernst & Young (ja, så hette de då), skulle resultera i Sveriges mest hållbara rad av samtal om näringslivet. Allt började med ett infall.

Trots att idén bakom är mycket enkel är den ovanlig. Rapidus tar sina medlemmar hem till värdarna som samarbetar med oss. Vi träffas inte i en neutral lokal, vi möter våra profiler i ett ”Hemma hos” våra partners.

På frukostmötena hålls inga föredrag och visas inte en rad trista diagram med stela staplar (jag minns hur svårt det var att övertyga Anders Borg om detta, pust…). Vi för samtal och de handlar både om befattning och person. Ja, vi syftar till att fördjupa oss i personen också och ingen har någon gång protesterat.

Jag har såklart själv i många år funderat över den bästa intervjutekniken och fått många många frågor om detta från er flitiga besökare.

Får gästerna på scen veta frågorna i förväg?

NEJ. Gästen får en orientering om hur formatet ser ut och en snabb genomgång av vilka huvudämnen jag tänker fråga om. Och jag sparar alltid några överraskningar, för spontanitetens skull.

Förbjuder gästen vissa frågor?

NEJ. Det har hänt enstaka gånger att jag fått sådana påstötningar. Svaret har alltid varit det samma. Jag frågar vad jag vill, och sedan står det föremålet fritt att avböja att kommentera. Alla accepterar detta förhållningssätt när de känner att de blir behandlade med respekt.

Har jag själv en förebild i rollen som intervjuare?

I viss mån. Den engelske programledaren David Frost, som avled för sex år sedan, har som jag ser det överträffats av få i grenen underhållande samtal om tunga ämnen, utan aggression och utan inställsamhet. Frost var en mästare på att ställa alla kritiska frågor utan att få den intervjuade att vägra, likt en hopphäst inför ett svårt hinder.

Så vill vi ha det på Rapidus också. Backa inte för det kontroversiella, men håll alltid en anständig ton.

Får gästerna betalt för att medverka?

NEJ. Men vi har avstått från några som tycker att även journalistiska intervjuer ska arvoderas.

Vilket ser jag själv som det bästa frukostmötet av alla?

Det har ännu inte hållits.

Vi ses väl den 2 september i Lund?

Rapidus frukostvärdar 2019 är Sparbanken Skåne, Advokatfirman Lindahl, PwC och Hypergene.

Det var den 24 april 2001 Rapidus arrangerade det första frukostmötet. Som vi hoppas nu framgått, efter gårdagens inbjudan, är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.