fredag 22 november 2024

inloggad som

Danska bloddrönare provar vingarna

Autonomous Mobility norr om Köpenhamn påbörjar i slutet av året testflygningar med drönartransporter bortom synfältet. Det innebär att Danmark kan få sina första kommersiella drönartransporter, som ska användas för blodprov till sjukhus, under 2020.

Testresultaten så här långt gör att Autonomous Mobility tittar på att expandera till Sverige, Norge och Finland.

– Vi tittar på att skala upp drönartransporterna i Skandinavien. Avstånden i Sverige, Norge och Finland gör drönartransporter till ett rimligt alternativ så sjukhusen kan spara pengar, säger Mathias Vinter, projektledare på Autonomous Mobility, till Rapidus.

Sedan tidigare arbetar företaget med förarlösa bilar innan de började utveckla drönare för transporter. Bolaget ska nu dokumentera säkerhetsaspekterna till danska Trafikstyrelsen.

Drönartransporter finns redan i andra länder, till exempel i Rwanda där företaget Zipline levererar blod och vaccin till avlägsna kliniker. Autonomous Mobility räknar inledningsvis med att transportera blod med två eller tre drönare från Svendborg och Ærø till laboratoriet på Odense universitetssjukhus. I dag är transporttiden runt tolv timmar – med drönare kan det ta trekvart.

Statliga Innovationsfonden stöder projektet med 14 miljoner danska kronor medan Autonomous Mobility själv skjutit in ett par miljoner – utan någon vinst.

– Det kommer i framtiden och vi räknar med att investera mer, säger Mathias Vinter.

Autonomous Mobility är partner i projektet HealthDrone tillsammans med Falck, Syddanska universitetet, Odense universitetssjukhus, UniFlyg och Scandinavian Avionics. Målet är att använda drönare i sjukvården. Både blodprover och längre fram även specialistutrustning ska kunna flygas med drönare i stället för att skickas som paket. Projektet har en total budget på 30,6 miljoner danska kronor, varav nästan hälften kommer från Innovationsfonden.

Keld Broksø

Autonomous Mobility norr om Köpenhamn påbörjar i slutet av året testflygningar med drönartransporter bortom synfältet. Det innebär att Danmark kan få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.