torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmö universitets holdingbolag försenas…

I fjol startade Malmö Universitet sitt holdingbolag och förhoppningen var en rivstart med en investering redan första året. Så har dock inte blivit fallet, verksamheten är ännu inte igång.

– Två saker var viktigare än tidsfaktorn: att få en bra styrelse och att ha kapital i bolaget. Nu har vi en styrelse som fått klartecken från utbildningsdepartementet att föra över mer pengar från forskningsanslag till holdingbolaget, säger vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz till Rapidus.

Både den föreslagna styrelsen och kapitaltillskottet ska godkännas av universitetsstyrelsen vid dess möte i juni. Under fjolåret hade bolaget bara ett kapital på 1,5 miljoner kronor, men nu kan ytterligare 8,5 miljoner flyttas till bolaget. Charlotte Ahlgren Moritz säger att holdingbolaget fyller ett tomrum bland de investeringsformer som finns i dag.

– Å ena sidan finns det filantroper som ger gåvor, å andra sidan riskkapitalbolag som vill ha något tillbaka. Mellan de ytterligheterna växer det fram något som kallas impact investing, att investera för att bidra till samhället på ett positivt sätt och få lägre avkastning – eller ingen alls. Det är där MaU Holding ska vara, som det första svenska holdingbolaget på ett universitet som fokuserar på impact investing.

Redan i år lär det dock inte bli någon första investering för MaU Holding.

– Förra gången ni frågade så var jag mer optimistisk. Men det finns redan intressanta projekt på MaU som holdingbolaget skulle kunna gå in i. Jag hoppas att den första investeringen sker under 2020, då har vi både individerna och strukturen på plats, säger Charlotte Ahlgren Moritz.

Niclas Lindstrand

I fjol startade Malmö Universitet sitt holdingbolag och förhoppningen var en rivstart med en investering redan första året. Så har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.