torsdag 21 november 2024

inloggad som

Analys: Skånska fastighetsaktier mot nya rekordnivåer

|  , , ,

Kort sagt: Börsens fastighetsaktier fortsätter mot nya rekordnivåer. På vinnarlistan hittar vi bland annat Skånes kontorsgigant Wihlborgs och logistikfastighetsföretaget Catena med huvudkontoret i Helsingborg. Låga räntor i kombination med stabil efterfrågan på moderna lokaler eldar på rallyt.

Av Anders Haskel, Rapidus börskommentator

Det har inte krävts något större kapital eller särskilt omfattande branschkunnande för att tjäna pengar på fastigheter de senaste åren. Det har räckt med att äga aktier i ett urval av de börsnoterade fastighetsbolagen för att nästan säkert få en rejäl avkastning på sitt kapital.

Till exempel har den som för fem år sedan köpte aktier i Wihlborgs kunnat se värdet på sitt innehav fördubblas. Det är dessutom före utdelningar som adderat ytterligare några procent i avkastning varje år. Enbart sedan årsskiftet har Wihlborgsaktien stigit med 30 procent.

En annan vinnaraktie är Helsingborgsbaserade Catena som valt att lägga fokus på logistikfastigheter, ett segment som har blivit ytterst hett i takt med att e-handeln breder ut sig. En byggnad som sticker ut, som många som färdats längs E6:an strax söder om Ängelholm säkert lagt märke till, är de logistiklokaler som Catena skapat åt e-handelsföretaget Boozt. Jakten på bolag som finns inom detta heta segment har lyft Catenas aktie med 100 procent på bara två år.

Såväl Wihlborgs som Catena ligger dock rejält i lä bakom Victoria Park. Under de knappt fem år aktien varit noterad har den stigit med över 400 procent. Bakom framgången ligger framför allt vältajmade investeringar i svenska miljonprogramsområden. Genom att köpa fastigheter i nedgångna områden till lågt pris, och därefter renovera samt genomföra andra åtgärder för att lyfta standarden i bostäderna och områdenas attraktivitet, har Victoria Park kunnat höja hyrorna och öka värdet rejält på sina fastigheter.

Efter att tyska Vonovia lagt bud på bolaget är det bara en tidsfråga innan Victoria Park försvinner från börsen. Den som gillar konceptet med investeringar i miljonprogramshus får därför se sig om efter andra möjligheter. En sådan kan finnas i Malmöbolaget Trianon som snabbt byggt upp en portfölj med bostadsfastigheter i Malmö. Senaste stora förvärvet var köpet av 781 bostäder i Hermodsdal och Almhög i Malmö till ett värde av 900 miljoner kronor.

Dessutom äger bolaget en del kontor men är framför allt kanske känt för köpet av Entréfastigheten för snart två år sedan. Genom att ändra konceptet från köpcenter till en byggnad med större blandning av hyresgäster, bland annat så kallade upplevelseföretag, ser Trianon ut att vara på god väg att göra Entréköpet till en lyckad affär. Aktiemarknaden tycks i alla fall gilla det som Trianon gör eftersom aktien stigit med 50 procent jämfört med introduktionskursen för två år sedan.

Ett tecken på att det fortfarande råder högkonjunktur i fastighetsbranschen är att det görs stora affärer. Wihlborgs är ett av de företag som varit mest aktiva den senaste tiden. Nyligen kom nyheten att bolaget köper den så kallade Tretornfabriken i centrala Helsingborg för drygt 1,2 miljarder kronor. I februari investerade Wihlborgs nästan samma belopp i Lund när två fastigheter med bland annat Sony som hyresgäst förvärvades.

Himlen verkar alltså vara i stort sett molnfri över de skånska fastighetsbolagen men i verkligheten finns det alltid hot som lurar bortom horisonten.

Flera år med låga räntor är en huvudanledning till fastighetsaktiernas starka utveckling. På motsvarande sätt är det därför lätt att lyfta fram högre räntor som det förmodligen farligaste hotet. Frågan är dock vad som egentligen kan leda till tydligt högre räntor. En inbromsning i ekonomin talar snarare för att dagens låga räntenivåer består under lång tid framåt.

Ett annat hot är svagare konjunktur och därmed också minskad efterfrågan på kommersiella lokaler, men även denna risk känns begränsad. Det råder hyfsad balans mellan utbud och efterfrågan på lokaler och en mindre sättning i ekonomin leder knappast till att stora ytor ställs tomma eller att hyresnivåerna skulle gå ner.

Allt verkar med andra ord vara frid och fröjd. Kanske är det då som den där oväntade händelsen inträffar som ingen har kunnat förutse och som flera gånger tidigare sänkt såväl fastighetssektorn som börsen i stort. Högt värderade aktier är särskilt känsliga för sådana händelser.

Kort sagt: Börsens fastighetsaktier fortsätter mot nya rekordnivåer. På vinnarlistan hittar vi bland annat Skånes kontorsgigant Wihlborgs och logistikfastighetsföretaget Catena med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?