Kort sagt: Börsens fastighetsaktier fortsätter mot nya rekordnivåer. På vinnarlistan hittar vi bland annat Skånes kontorsgigant Wihlborgs och logistikfastighetsföretaget Catena med huvudkontoret i Helsingborg. Låga räntor i kombination med stabil efterfrågan på moderna lokaler eldar på rallyt.
Av Anders Haskel, Rapidus börskommentator
Det har inte krävts något större kapital eller särskilt omfattande branschkunnande för att tjäna pengar på fastigheter de senaste åren. Det har räckt med att äga aktier i ett urval av de börsnoterade fastighetsbolagen för att nästan säkert få en rejäl avkastning på sitt kapital.
Till exempel har den som för fem år sedan köpte aktier i Wihlborgs kunnat se värdet på sitt innehav fördubblas. Det är dessutom före utdelningar som adderat ytterligare några procent i avkastning varje år. Enbart sedan årsskiftet har Wihlborgsaktien stigit med 30 procent.
En annan vinnaraktie är Helsingborgsbaserade Catena som valt att lägga fokus på logistikfastigheter, ett segment som har blivit ytterst hett i takt med att e-handeln breder ut sig. En byggnad som sticker ut, som många som färdats längs E6:an strax söder om Ängelholm säkert lagt märke till, är de logistiklokaler som Catena skapat åt e-handelsföretaget Boozt. Jakten på bolag som finns inom detta heta segment har lyft Catenas aktie med 100 procent på bara två år.
Såväl Wihlborgs som Catena ligger dock rejält i lä bakom Victoria Park. Under de knappt fem år aktien varit noterad har den stigit med över 400 procent. Bakom framgången ligger framför allt vältajmade investeringar i svenska miljonprogramsområden. Genom att köpa fastigheter i nedgångna områden till lågt pris, och därefter renovera samt genomföra andra åtgärder för att lyfta standarden i bostäderna och områdenas attraktivitet, har Victoria Park kunnat höja hyrorna och öka värdet rejält på sina fastigheter.
Efter att tyska Vonovia lagt bud på bolaget är det bara en tidsfråga innan Victoria Park försvinner från börsen. Den som gillar konceptet med investeringar i miljonprogramshus får därför se sig om efter andra möjligheter. En sådan kan finnas i Malmöbolaget Trianon som snabbt byggt upp en portfölj med bostadsfastigheter i Malmö. Senaste stora förvärvet var köpet av 781 bostäder i Hermodsdal och Almhög i Malmö till ett värde av 900 miljoner kronor.
Dessutom äger bolaget en del kontor men är framför allt kanske känt för köpet av Entréfastigheten för snart två år sedan. Genom att ändra konceptet från köpcenter till en byggnad med större blandning av hyresgäster, bland annat så kallade upplevelseföretag, ser Trianon ut att vara på god väg att göra Entréköpet till en lyckad affär. Aktiemarknaden tycks i alla fall gilla det som Trianon gör eftersom aktien stigit med 50 procent jämfört med introduktionskursen för två år sedan.
Ett tecken på att det fortfarande råder högkonjunktur i fastighetsbranschen är att det görs stora affärer. Wihlborgs är ett av de företag som varit mest aktiva den senaste tiden. Nyligen kom nyheten att bolaget köper den så kallade Tretornfabriken i centrala Helsingborg för drygt 1,2 miljarder kronor. I februari investerade Wihlborgs nästan samma belopp i Lund när två fastigheter med bland annat Sony som hyresgäst förvärvades.
Himlen verkar alltså vara i stort sett molnfri över de skånska fastighetsbolagen men i verkligheten finns det alltid hot som lurar bortom horisonten.
Flera år med låga räntor är en huvudanledning till fastighetsaktiernas starka utveckling. På motsvarande sätt är det därför lätt att lyfta fram högre räntor som det förmodligen farligaste hotet. Frågan är dock vad som egentligen kan leda till tydligt högre räntor. En inbromsning i ekonomin talar snarare för att dagens låga räntenivåer består under lång tid framåt.
Ett annat hot är svagare konjunktur och därmed också minskad efterfrågan på kommersiella lokaler, men även denna risk känns begränsad. Det råder hyfsad balans mellan utbud och efterfrågan på lokaler och en mindre sättning i ekonomin leder knappast till att stora ytor ställs tomma eller att hyresnivåerna skulle gå ner.
Allt verkar med andra ord vara frid och fröjd. Kanske är det då som den där oväntade händelsen inträffar som ingen har kunnat förutse och som flera gånger tidigare sänkt såväl fastighetssektorn som börsen i stort. Högt värderade aktier är särskilt känsliga för sådana händelser.