Tillväxttakten mattas av och antalet konkurser är fler än de nystartade företagen i Skåne. Det är några av slutsatserna i en färsk rapport om den skånska konjunkturen som presenteras under tisdagsförmiddagen.
Mätt i bruttoregionprodukt mattas den skånska tillväxten av, visar rapporten som Sparbanken Skåne låtit göra. Under 2016 var den skånska tillväxttakten en av de lägsta i Sverige, 1,9 procent, enligt SCB:s siffror. Stockholm och Västra Götaland hade under samma år en BRP-tillväxt på 2,8 respektive 4,4 procent. Men Skånebilden är splittrad och rapporten pekar på att Malmö- och Lundaområdet håller en fortsatt hög tillväxttakt.
Samtidigt minskar nettoföretagandet generellt i länet, det vill säga nyföretagandet i förhållande till antalet konkurser. Siffror från Tillväxtanalys visar att nettoföretagandet bara ökade i 8 av 33 skånska kommuner förra året. I nordvästra Skåne sjunker nettoföretagandet med hela -6,3 procent, i Lundaområdet med -4,3 procent, medan det i Malmö med omnejd ligger mer stabilt. Även under 2018 har nettoföretagandet minskat på de flesta håll i Skåne, enligt ungefär samma mönster.
Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne i Lund, vill ändå inte säga att siffrorna entydigt pekar på att Skåne är på väg in i en lågkonjunktur.
– Det går till stora delar bra. Regionen är på väg mot den lägsta arbetslösheten på tio år. Det är fortfarande så att flest sysselsatta finns i den privata sektorn, även om den främsta jobbtillväxten sker i den offentliga sektorn, säger han till Rapidus.
Under 2016, vilket är det senaste året som skånska sysselsättningssiffror finns tillgängliga för, stod den offentliga sektorn för över hälften av de nya jobben.
– Konsekvensen blir att bruttoregionprodukten och inkomsterna kan bli lite svagare. Lönerna är sannolikt lite lägre i den offentliga sektorn. Men samtidigt innebär de här jobben en motståndskraft mot framtida konjunkturnedgångar som den privata sektorn är känsligare för, säger Rasmus Roos.
Det är Øresundsinstitutet som sammanställt rapporten ”Skånsk konjunktur”, som fortsättningsvis ska presenteras två gånger årligen, på uppdrag av Sparbanken Skåne.
Felicia Frithiof