söndag 24 november 2024

inloggad som

Collector-backat BetterWealth får grönt ljus från Finansinspektionen

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers riskkapitalgren NFT Ventures gått in med ytterligare 8,8 miljoner kronor i Malmöbolaget, som bedriver automatiserad portföljförvaltning online.

Grundtanken med BetterWealth är att använda maskininlärning och ekonomiska teorier om riskhantering för att skräddarsy fondportföljen åt varje enskild sparare. Exempelvis viktar algoritmen automatiskt över till säkrare tillgångar när marknaden blir mer volatil.

Målgruppen är privatpersoner med minst 50.000 kronor att investera och här har BetterWealth redan öppnat dörren. Målet i år är att få in 100 miljoner kronor i förvaltat kapital men dit har bolaget en bit kvar, uppger David Jönsson som grundat BetterWealth tillsammans med sin bror Henrik Jönsson samt Andreas Pålsson.

– 2019 siktar vi på att nå 500-1.000 miljoner, säger David Jönsson till Rapidus.

Den största potentialen ser ledningen dock i att banker och andra finansbolag använder BetterWealths teknologi när deras kunder vill investera sina sparpengar.

Ett första sådant samarbete är redan på gång och är tänkt att gå skarpt innan årsskiftet, uppger David Jönsson utan att vilja nämna vem samarbetsparten är.

Klart är att BetterWealth sedan 2016 har ett rejält fotfäste i banksektorn genom att börsnoterade Collector-koncernen är delägare. Tillsammans med NFT Ventures, ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-sfären, är Collector Ventures i dag de största enskilda ägarna i BetterWealth, där grundartrion fortfarande har en majoritetspost.

För den vidare utvecklingen siktar BetterWealth på att bredda ägandet. Bolaget är i färd med att plocka in 15-20 miljoner kronor från i första hand riskkapitalbolag, varav hälften redan är på plats uppger David Jönsson.

De senaste åren har en rad varianter av automatiserad investeringsrådgivning dykt upp på marknaden. Bland dem finns Stockholmsbolagen Sigmastocks samt Lysa, som fått in en rad finanskändisar i ägarledet.

– Det är inte många som erbjuder denna typ av förvaltningstjänst till privatpersoner. Mest lika oss är Scalable Capital i Storbritannien. De fokuserar på smart riskhantering och riktar in sig på kunder som söker en mer sofistikerad investeringslösning, säger Henrik Jönsson.

Inräknat två utvecklare på Filippinerna sysselsätter BetterWealth i dag sju personer. Såväl vd:n Lennart Lundqvist som bröderna Jönsson har en bakgrund från finanssektorn, bland annat Danske Capital och BlackRock, medan teknikchefen Andreas Pålsson var med och grundade Malmöbolaget Brisk.

Erik Olausson

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.