tisdag 23 april 2024

inloggad som

Collector-backat BetterWealth får grönt ljus från Finansinspektionen

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers riskkapitalgren NFT Ventures gått in med ytterligare 8,8 miljoner kronor i Malmöbolaget, som bedriver automatiserad portföljförvaltning online.

Grundtanken med BetterWealth är att använda maskininlärning och ekonomiska teorier om riskhantering för att skräddarsy fondportföljen åt varje enskild sparare. Exempelvis viktar algoritmen automatiskt över till säkrare tillgångar när marknaden blir mer volatil.

Målgruppen är privatpersoner med minst 50.000 kronor att investera och här har BetterWealth redan öppnat dörren. Målet i år är att få in 100 miljoner kronor i förvaltat kapital men dit har bolaget en bit kvar, uppger David Jönsson som grundat BetterWealth tillsammans med sin bror Henrik Jönsson samt Andreas Pålsson.

– 2019 siktar vi på att nå 500-1.000 miljoner, säger David Jönsson till Rapidus.

Den största potentialen ser ledningen dock i att banker och andra finansbolag använder BetterWealths teknologi när deras kunder vill investera sina sparpengar.

Ett första sådant samarbete är redan på gång och är tänkt att gå skarpt innan årsskiftet, uppger David Jönsson utan att vilja nämna vem samarbetsparten är.

Klart är att BetterWealth sedan 2016 har ett rejält fotfäste i banksektorn genom att börsnoterade Collector-koncernen är delägare. Tillsammans med NFT Ventures, ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-sfären, är Collector Ventures i dag de största enskilda ägarna i BetterWealth, där grundartrion fortfarande har en majoritetspost.

För den vidare utvecklingen siktar BetterWealth på att bredda ägandet. Bolaget är i färd med att plocka in 15-20 miljoner kronor från i första hand riskkapitalbolag, varav hälften redan är på plats uppger David Jönsson.

De senaste åren har en rad varianter av automatiserad investeringsrådgivning dykt upp på marknaden. Bland dem finns Stockholmsbolagen Sigmastocks samt Lysa, som fått in en rad finanskändisar i ägarledet.

– Det är inte många som erbjuder denna typ av förvaltningstjänst till privatpersoner. Mest lika oss är Scalable Capital i Storbritannien. De fokuserar på smart riskhantering och riktar in sig på kunder som söker en mer sofistikerad investeringslösning, säger Henrik Jönsson.

Inräknat två utvecklare på Filippinerna sysselsätter BetterWealth i dag sju personer. Såväl vd:n Lennart Lundqvist som bröderna Jönsson har en bakgrund från finanssektorn, bland annat Danske Capital och BlackRock, medan teknikchefen Andreas Pålsson var med och grundade Malmöbolaget Brisk.

Erik Olausson

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad