torsdag 21 november 2024

inloggad som

Spiideo tredubblar omsättningen – öppnar kontor i USA

Försäljningen börjar lossna för Malmöbolaget Spiideo, som med närmare 100 sportklubbar i kundlistan tredubblade omsättningen senaste räkenskapsåret till 6,6 miljoner kronor. Ett nytt säljkontor i USA ska elda på utvecklingen.

Liksom i Europa är det i USA och Kanada framförallt fotbollsklubbar som börjat använda Spiideos teknik, däribland Toronto FC och Tampay Bay Rowdies. Men även lag inom ishockey, volleyboll, basket och inomhusfotboll lockar på andra sidan Atlanten, där Spiideo anställt amerikanen Nate Winkel för att leda arbetet.

Spiideos mjukvara används för att automatiskt styra Axis-kameror uppsatta på arenor och inomhushallar, sy ihop olika kameravyer från matcher och träningar och hantera lagring och delning av klippen. Utöver initial betalning vid installationen får Spiideo återkommande intäkter genom en slags abonnemangsmodell från de klubbar som använder tekniken. Fredrik Ademar, som är produkt- och marknadsansvarig, vill inte ge någon exakt prognos för 2018 men säger att bolaget minst kommer dubbla omsättningen även i år. Resultatmässigt har Spiideo en bit kvar, 2017 slutade förlusten på -9 miljoner kronor.

– Vi hade sannolikt kunnat visa vinst i dag om vi inte expanderat i den omfattning vi gör. Men vi känner att det är rätt att växa nu, säger Fredrik Ademar till Rapidus.

Med ett antal nyanställningar under sommaren sysselsätter Spiideo i dag 17 personer. Merparten av de nytillkomna är säljpersonal men även utvecklare då bolaget jobbar med nya varianter av tekniken. En utmaning är att addera mer analys av exempelvis spelares rörelsemönster men samtidigt presentera informationen på ett intuitivt sätt för tränare som har sport, snarare än teknik, för ögonen.

– Här tror jag till exempel att augmented reality som en del av upplevelsen för tränarna kan bli stort. Vi har ett antal spår vi följer inom detta, säger Fredrik Ademar.

Senast Spiideo fyllde på kassan var sommaren 2017 då bolaget fick in nio miljoner kronor och två nya delägare: Jan Swedin och Johan Henckel, med en gemensam bakgrund från IT Gården i Landskrona och Helsingborgsbolaget Inyett. I ägarlistan syns även LMK och Almi Invest Syd.

Erik Olausson

Försäljningen börjar lossna för Malmöbolaget Spiideo, som med närmare 100 sportklubbar i kundlistan tredubblade omsättningen senaste räkenskapsåret till 6,6 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.