lördag 27 april 2024

inloggad som

Spiideo tredubblar omsättningen – öppnar kontor i USA

Försäljningen börjar lossna för Malmöbolaget Spiideo, som med närmare 100 sportklubbar i kundlistan tredubblade omsättningen senaste räkenskapsåret till 6,6 miljoner kronor. Ett nytt säljkontor i USA ska elda på utvecklingen.

Liksom i Europa är det i USA och Kanada framförallt fotbollsklubbar som börjat använda Spiideos teknik, däribland Toronto FC och Tampay Bay Rowdies. Men även lag inom ishockey, volleyboll, basket och inomhusfotboll lockar på andra sidan Atlanten, där Spiideo anställt amerikanen Nate Winkel för att leda arbetet.

Spiideos mjukvara används för att automatiskt styra Axis-kameror uppsatta på arenor och inomhushallar, sy ihop olika kameravyer från matcher och träningar och hantera lagring och delning av klippen. Utöver initial betalning vid installationen får Spiideo återkommande intäkter genom en slags abonnemangsmodell från de klubbar som använder tekniken. Fredrik Ademar, som är produkt- och marknadsansvarig, vill inte ge någon exakt prognos för 2018 men säger att bolaget minst kommer dubbla omsättningen även i år. Resultatmässigt har Spiideo en bit kvar, 2017 slutade förlusten på -9 miljoner kronor.

– Vi hade sannolikt kunnat visa vinst i dag om vi inte expanderat i den omfattning vi gör. Men vi känner att det är rätt att växa nu, säger Fredrik Ademar till Rapidus.

Med ett antal nyanställningar under sommaren sysselsätter Spiideo i dag 17 personer. Merparten av de nytillkomna är säljpersonal men även utvecklare då bolaget jobbar med nya varianter av tekniken. En utmaning är att addera mer analys av exempelvis spelares rörelsemönster men samtidigt presentera informationen på ett intuitivt sätt för tränare som har sport, snarare än teknik, för ögonen.

– Här tror jag till exempel att augmented reality som en del av upplevelsen för tränarna kan bli stort. Vi har ett antal spår vi följer inom detta, säger Fredrik Ademar.

Senast Spiideo fyllde på kassan var sommaren 2017 då bolaget fick in nio miljoner kronor och två nya delägare: Jan Swedin och Johan Henckel, med en gemensam bakgrund från IT Gården i Landskrona och Helsingborgsbolaget Inyett. I ägarlistan syns även LMK och Almi Invest Syd.

Erik Olausson

Försäljningen börjar lossna för Malmöbolaget Spiideo, som med närmare 100 sportklubbar i kundlistan tredubblade omsättningen senaste räkenskapsåret till 6,6 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.