torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mikz gör affärer i Asien – Dan Olofsson satsar vidare

Efter skilsmässan från United Influencers i början av 2017 har Mikz slutit ett 30-tal affärer, främst i Asien uppger vd Istvan Beres. Till våren räknar han med att intäkterna ska börja ticka in för Malmöbolaget, där Dan Olofsson fortsätter att investera mångmiljonbelopp.

Från att tidigare ha fokuserat på den egna appen, där inlägg från kändisar som Isabella Löwengrip och golffamiljen Parnevik blandats med betalt innehåll från olika företag, satsar Mikz i dag helt på att vara ett slags automatiserat marknadstorg för marknadsföring via så kallade influencers.

Löwengrip och Parnevik är tydliga exempel, men enligt Istvan Beres finns det en lång svans med uppåt 400.000 microinfluencers bara i Sverige – personer som var och en inte har så många följare i sociala medier men som tillsammans ändå når en stor målgrupp. Det är här Mikz kommer in i bilden. Det senaste året har bolaget utvecklat en teknik för att automatiskt koppla samman reklamköpare med influencers och ge statistik på genomslaget.

– Vi tror mycket på microinfluencers och i Asien är det stort. Därför har vi vår testmarknad där, säger Istvan Beres.

Han uppger att Mikz skrivit ett 30-tal avtal med såväl reklamköpare som olika influencer-nätverk, främst i Asien men även i Storbritannien samt Norge och Sverige. Affärsmodellen bygger på att Mikz får licensintäkter från de reklamköpare som använder tekniken.

Danir har sedan starten investerat en bra bit över 300 miljoner kronor i Mikz. För att utnyttja förlustavdragen i Mikz gav Danir under 2017 ett koncernbidrag till bolaget på 144 miljoner kronor. I våras gjordes sedan en utdelning på 98 miljoner kronor till ägarna, där nästan allt gick tillbaka till Danir. Efter skatteeffekter slutade Danirs nettoinvestering i Mikz under 2017 därför på 14 miljoner kronor, uppger finanschefen Niclas Lundin. ”Vi har en fortsatt positiv syn på att slutkalkylen ska bli bra” skriver han i ett mejl till Rapidus.

Istvan Beres vill inte uttala sig om någon omsättningsprognos för Mikz men säger att intäkterna kommer börja rulla in ordentligt först 2019.

– Målsättningen i år är främst att testa affärsidén, säger han.

Enligt Istvan Beres sysselsätter Mikz runt 30 personer, inräknat de konsulter från Danir-ägda Sigmakoncernen som står för den tekniska utvecklingen.

Parallellt med Mikz har Danir kvar en majoritetsandel i norsk-svenska United Influencers, som företräder ett 100-tal svenska och norska profiler med stora följarskaror i sociala medier. United Influencers omsättning steg med drygt 70 procent under 2017 till 72 miljoner kronor. Rörelseresultatet var -7 miljoner efter investeringskostnader, enligt moderbolagets årsredovisning.

Erik Olausson

Efter skilsmässan från United Influencers i början av 2017 har Mikz slutit ett 30-tal affärer, främst i Asien uppger vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.