torsdag 21 november 2024

inloggad som

Amazons textigenkänning ger nya tillämpningar för Mapillarys teknik

Malmöbolaget Mapillarys teknik för att samla in och automatiskt analysera bilder på vägnätet används redan av en rad amerikanska kommuner för att hålla koll på vilka vägskyltar som finns var. Framöver ska systemet även kunna kartlägga städernas parkeringsutrymme – tack vare IT-jätten Amazons textigenkänning.

Mapillary har sedan starten 2013 byggt upp en databas med över 350 miljoner bilder från världens alla hörn. Att automatiskt identifiera objekt i gatubilderna, som träd, lyktstolpar, bilar och olika skyltar, är det som de senaste åren lockat såväl investerare som kunder från fordonsindustrin, bland annat Volkswagen-gruppen. Men en av de tidigaste kunderna var staden Los Angeles, som istället använder tekniken för att underlätta inventeringen och underhållet av tusentals vägskyltar i kommunen.

Att kartlägga den tillgängliga kapaciteten av parkeringsplatser kräver dock att tekniken även måste kunna tolka parkeringsskyltar och det är här Amazon kommer in i bilden.

– Det finns några få företag som lagt väldigt mycket resurser på att göra bra textigenkänning och Amazon är ett av dem, säger Mapillarys vd Jan-Erik Solem.

Konkret innebär avtalet att Mapillary betalar IT-jätten för att få extrautrusta sitt system med Amazons textigenkänning. Det ska ge nya kunder till Mapillary bland amerikanska kommuner och trafikmyndigheter. Och parkeringsskyltar är bara första steget, uppger Jan-Erik Solem.

– På sikt kommer vi göra det på alla objekt där det kan finnas intressant text. Uppenbara kandidater är fasader på byggnader då man vill uppdatera platsdatabaser. Vad finns det på den här adressen, är det en butik, en frisör eller vad? Vi börjar med parkering och vi börjar i USA för att det är en ganska het marknad just nu, säger han till Rapidus.

Mapillarys nettoomsättning tog ett skutt under 2017, från nära noll till cirka 7 miljoner kronor. Enligt Jan Erik Solem har bolaget redan omsatt mer i år än under hela 2017. Då slutade resultatet på över 30 miljoner i förlust.

– Det kommer med största sannolikhet vara ett negativt resultat i år och troligtvis det mesta, om inte hela, 2019. Vi är i en expansionsfas och har precis tagit in riskkapital, så det ligger i planen, säger Jan-Erik Solem.

Det omskrivna Malmöbolaget sysselsätter i dag ett 40-tal anställda, med planen att bli runt 55 innan årsskiftet. Bland ägarna finns Atomico, Sequoia Capital och sedan i våras även BMW Ventures.

Erik Olausson

Malmöbolaget Mapillarys teknik för att samla in och automatiskt analysera bilder på vägnätet används redan av en rad amerikanska kommuner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.