Kort sagt: Science Village Scandinavia har fastnat i byråkratin och spårvägen är än så länge inte mycket mer än en gigantisk störning i trafiken. Men flytten av 400 ESS-anställda visar att Lunds tyngdpunkt börjar förskjutas åt nordost. Samtidigt strävar Malmö åt motsatt håll.
Av Erik Olausson, chefredaktör
Max IV har visserligen varit igång sedan hösten 2016 och har i dag över 200 anställda på plats. Men annars har Brunnshögsområdet hittills mest gett sysselsättning åt byggarbetare när ESS-anläggningen stegvis förvandlas från lerig åker till högteknologisk forskningsanläggning. Kontorslokalerna är inte ens färdigbyggda än, de 400 anställda som flyttar hit från Medicon Village får arbeta i baracker till en början.
Andra storslagna visioner för området har i de flesta fall ännu inte lämnat ritbordet. Science Village Scandinavia – området mellan ESS och Max IV som enligt planen ska fyllas med bland annat konferenslokaler, nanoteknik-labb och gästbostäder – fick bakläxa från Länsstyrelsen som inte tyckte strålriskerna med ESS var tillräckligt kartlagda. Frågan ligger nu hos regeringen där forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) i helgen lovade Sydsvenskan ett besked “i närtid”.
De stora bostads- och kontorskvarter som Lunds kommun planerar, inklusive en 120 meter hög skyskrapa vid Brunnshögstorget som blir lärdomsstadens i särklass synligaste landmärke, stoppades också efter frågorna om skyddszonen runt ESS. Men i början av maj fick kommunen klartecken och det är nu ingen tvekan om vad som väntar på sikt. Invånarantalet i Lunds kommun har ökat med 20.000 personer sedan millennieskiftet och prognosen pekar på ytterligare 20.000 invånare inom 20 år.
Mot en sådan anstormning biter inga argument om att bevara åkerjorden och med miljardsatsningen på spårvägen har Lunds kommun i praktiken förbundit sig till att låta expansionen ske åt nordost.
Samtidigt rör sig Malmö i andra riktningen. Visst byggs det nytt i Västra Hamnen och det framväxande Malmö Industrial Park i norra änden av hamnområdet. Men det är Hyllie och närliggande Svågertorp som är stadens tydligaste expansionsområde. Bland de många pågående projekten finns Castellums nybygge Eminent, där bland annat e-handelsbolaget Boozt ska få plats med uppåt 400 arbetsplatser, och Peabs nya kontorshus i Svågertorp på 6.600 kvadratmeter, det första av fem sammanhängande byggnader.
Till och med den lokala storspelaren Wihlborgs, som länge höll sig avvaktande till guldgrävarfebern i Hyllie till förmån för satsningar på Västra Hamnen, har sedan ett år tillbaka två pågående byggprojekt i stadsdelen.
Mest spektakulär är ändå Volitos och Peabs gemensamma bygge, The Point, som med 110 meter blir Skånes högsta kontorsfastighet. Tills skrapan på Brunnshög i Lund står klar, vill säga. Dessa båda torn kommer bli konkreta påminnelser om relationen mellan Malmö och Lund, som kanske inte präglas så mycket av konflikt och konkurrens, men heller inte av samordning.
Med tanke på att de båda städerna tidsmässigt ligger närmare varandra än många tunnelbanestationer i Stockholm vore det naturligt att tänka sig att Malmö och Lund på sikt skulle växa ihop. Men i nuläget håller de – åtminstone rent fysiskt – på att glida ifrån varandra.