Bolaget Brantu, som tillhandahåller en e-handelstjänst inriktad på Mellanöstern, har fått in 1,2 miljoner dollar i en finansieringsrunda där Helhjärtad Finans står för majoriteten.
– De här pengarna kommer att fördelas enligt en fyrstegsraket under det kommande året där vi nu får ta del av den första delen som är på 1,8 miljoner kronor, säger vice vd Fredrik Granström till Rapidus.
Brantu grundades 2016 av Fredrik Granström och Mohamed Rizk som möttes som studenter vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship i Lund. E-handelstjänsten är en kombinerad prisjämförelsesajt och marknadsplats, där man både ska kunna handla och jämföra priser mellan fysiska och online-butiker.
Huvudfinansiär är Skånska investeringsbolaget Helhjärtad Finans som ägs av Claes Rame loch Brantus ordförande Carl-Henric Nilsson. Även LU Holding har en betydande del av det externa kapitalet.
– Vi tycker att Brantu har en annorlunda idé som tillför något nytt och som dessutom befinner sig i en spännande geografi. Vi vill gärna att det finns en liten tvist på de företag vi investerar i, säger Claes Ramel.
Sedan starten för ett år sedan har Helhjärtad Finans redan gått in med kapital i fyra andra verksamheter, till exempel Göteborgsbaserade Einride vars idé är en självkörande och hyttlös lastbil.
Brantu – som står för Bringing brands to you – finns i Kairo, Stockholm och Lund, där styrelsen fortfarande har sin hemvist. När Rapidus skrev om företaget i höstas var de 12 anställda i Egypten, ett halvår senare har de dubblat sin personalstyrka där till 24, samt blivit ytterligare 2 personer i Stockholm.
Mycket av handeln i Egypten sker fortfarande i butik med kontanta medel. Det finns alltså en stor potential att lyfta handeln där och göra den mer digital anser Brantu.
– Bara i Egypten ökade antal e-handlare från 15 till 17,7 miljoner användare mellan 2015 och 2016. Vi fokuserar på Egypten nu, men vill växa i regionen och planerar att expandera till bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, säger Fredrik Granström.
I april släpper Brantu en skarp version av Elprices.com, där ”El” är en arabisk bestämd form i likhet med ”The ” och har alltså inget med el att göra, och då kommer tjänsten endast att fungera som en jämförelsesajt. Den kompletta versionen där även köpmöjlighet och leverans ingår, ska lanseras i september 2018.
Magnus Erlandsson