söndag 24 november 2024

inloggad som

Smarta betalkort ska ta Fingerprint Cards ur svackan

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men med bolagets satsning på smarta betal- och kreditkort, som rattas från Skåne, menar cheferna i Malmö att de båda kontoren i Öresundsregionen är särskilt väl rustade.

– Av våra tre affärsområde, som är mobile, embedded och smart cards, har vår vd markerat att just smarta kort är ett högprioriterat områden, säger Thomas Rex.

Han är affärsområdeschef för smarta kort och har sin arbetsplats i Malmö. Enligt Thomas Rex såldes det runt fyra miljarder smarta kort förra året och det är en marknads som växer. Runt 80 procent av spelarna finns i Europa, uppger han.

Ett smart kort innehåller en sensor som läser av ett fingeravtryck när man betalar. En fördel är att man slipper komma ihåg och använda koder som ger sig ut i moln och externa system vilket ska öka säkerheten.

Innan varslet var personalstyrkan i Öresundsregionen uppe och vände på 200 anställda i Malmö och 50 i Köpenhamn. När de nu tvingas banta sin personalstyrka avsevärt är det viktigt att processen går snabbt och är tydlig menar Sebastian Weber, som är Fingerprint Cards kontorschef i Malmö.

– Ingen ska behöva gå i ovisshet. Vi ska se till att hjälpa de som måste sluta, men också skapa fokus för de som är kvar och se till att behålla den höga kompetens vi har byggt upp, säger han.

För att tillgodose satsningen på smarta kort kommer även en del personal att fördelas om från de andra två affärsområdena.

På Köpenhamnskontoret utvecklar personalen algoritmer till främst mobilsidan. Där ligger fokus för närvarande på att minimera sensorns storlek, något som marknaden kräver men som också tillverkarna driver på för att sänka sina kiselkostnader.

– Bryggan mellan Malmö och Köpenhamn kommer fortsatt att vara viktigt för Fingerprint Cards. Tillsammans har vi lyckats bygga en stark R&D-motor här som är viktigt för vår utveckling av nya teknologier, säger Jan Johannesson, chef för strategiutveckling på Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards omsättning sjönk med 55 procent mellan 2016 och 2017: från 6,6 miljarder till 3,0 miljarder kronor. Under samma period sjönk aktiens värde med mer än 80 procent.

Magnus Erlandsson

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.