tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk ägare tar över skånsk motorteknik

Ängelholmsbolaget Freevalve är på väg ut på marknaden med sin teknik för att styra ventilerna i förbränningsmotorer, där försök visat på en 15-procentig reduktion av bensinförbrukningen. Freevalve var tidigare en del av sportbilstillverkaren Koenigsegg men under 2017 har danska bolaget SIC Holding, grundat av miljardären Jan Struve, klivit upp som största delägare.

Även norrmannen Bård Ekers bolag Eker Group har i dag en betydande ägarandel i Freevalve, där Christian von Koenigsegg alltjämt är delägare och styrelseordförande. Freevalve grundades år 2000 kring idén att använda en kombination av tryckluft och hydraulik, istället för den traditionella mekaniska kamaxeln, för att öppna och stänga ventilerna i en bensinmotor.

Tekniken gör det möjligt att detaljstyra hur mycket och hur länge varje ventil är öppen, med en precision som mäts i millisekunder. Exempelvis kan öppnings- och stängningssekvensen optimeras för olika varvtal och olika typer av bränsle så som bensin och E85. Vid låg motorbelastning kan enskilda cylindrar helt stängas av, vilket ytterligare minskar bränsleförbrukningen.

Freevalve har en rad pågående utvecklingsprojekt tillsammans med hemliga samarbetsparter inom fordonsbranschen men än så länge används tekniken inte i någon kommersiell skala. 2016 visade kinesiska biltillverkaren Qoros upp en prototyp till ny bilmodell med Freevalves ventiler i motorn. Sedan dess har Qoros fått nya ägare som hellre vill sats på elbilar, men Freevalves vd Allan Geert Nielsen vädrar ändå morgonluft.

– Vi för diskussioner med nästan alla i branschen och förhandlar om ett avtal med en stor underleverantör till bilindustrin, säger han till Rapidus.

Allan Geert Nielsen tog över vd-posten för ett år sedan från grundaren Urban Carlsson för att få ut Freevalves teknik på marknaden. Bolaget har i dag 16 anställda med plan att bli 25 det närmaste året.

Freevalve är riskkapitalfinansierat, det senaste året har ägarna skjutit till runt 19 miljoner kronor. Men bolagets intäkter från utvecklingsprojekt med industriaktörer genererar samtidigt en växande omsättning: 13 miljoner 2016 och drygt 15 miljoner i fjol, uppger Allan Geert Nielsen.

Han vill inte gå in på detaljer om ägarstrukturen. Offentliga dokument som Rapidus tagit del av visar dock att SIC Holding ägde närmare 43 procent av aktierna i Freevalve inför bolagets senaste emission, som skedde under vintern.

Bakom SIC Holding står Jan Struve, mest känd för affären från 2008 då han och kompanjonen Erik Skjærbæk sålde Svendborg Brakes för 3,4 miljarder danska kronor. Sedan dess har han bland annat engagerat sig som sponsor inom motorsport.

Freevalve delar lokaler med Koenigsegg i Valhall Park utanför Ängelholm.

Erik Olausson

Ängelholmsbolaget Freevalve är på väg ut på marknaden med sin teknik för att styra ventilerna i förbränningsmotorer, där försök visat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.