fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Förvaltaren kämpar mot klockan efter konkurs i Dark Matter

Helsingborgsbaserade mjukvarubolaget Dark Matter har sedan starten 2015 fått in över 20 miljoner kronor till appen och kommunikationsverktyget PeN, från investerare som Spintop Ventures och Almi Invest Syd. Men det räckte inte för att täcka kostnaderna för de 1,4 miljoner användarna. Nu brådskar det om bolagets användarbas ska kunna räddas.

– Det är vemodigt. Och olyckligt, eftersom användarbasen växte med 17–19 procent per månad, säger Dark Matters grundare Ian Vernon till Rapidus.

Appen, som kombinerar funktionerna hos Skype och Facebook, var tänkt att finansieras genom reklam och försäljning av så kallade Penny Credits. Med hjälp av de sistnämnda skulle det med appen gå att ringa och skicka meddelanden även till telefoner som saknar internetuppkoppling. Men trots användartillväxten i främst Asien hade bolaget ännu inga intäkter att tala om när det gick i konkurs.

Däremot hade Dark Matter betydande investeringar bakom sig från Spintop Ventures, Almi Invest Syd och brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technologies. Rapidus har tidigare berättat att delägarna från början av 2016 till mitten av 2017 gått in med minst 16 miljoner kronor i bolaget. Enligt konkursförvaltaren Peter Thörnwall på advokatbyrån Wesslau Söderqvist har det totalt investerats över 20 miljoner kronor i Dark Matter.

– Men det uppstod ett glapp mellan att stänga en investeringsrunda och hur mycket likvida medel som fanns kvar i bolaget. I slutändan bestämde sig riskkapitalet för att det var för sent, säger Ian Vernon.

Eftersom Dark Matter saknar andra tillgångar har konkursförvaltaren beslutat sig för att hålla appen flytande men med lägre kapacitet medan han letar köpare till den egenutvecklade mjukvaran.

– Ska man ha bra avyttringsmöjligheter ska man hålla appen igång. Det kostar pengar, pengar som jag inte har. Jag ska hitta intressenter så fort det över huvud taget bara går, säger Peter Thörnwall till Rapidus.

Utsikterna för att få till stånd en försäljning ser han ändå som relativt goda, med tanke på de 1,4 miljoner användarna på den asiatiska marknaden.

Var det aldrig ett alternativ för Dark Matter att själva sälja appen innan det gick så långt som till konkurs?

– Under tiden som bolaget fokuserade på att söka finansiering fanns ingen tanke på att sälja, säger Ian Vernon.

Han var vd och bolagets enda anställda i Helsingborg, medan 28 utvecklare är anställda av Dark Matters dotterbolag i Vitryssland.

Felicia Frithiof

Helsingborgsbaserade mjukvarubolaget Dark Matter har sedan starten 2015 fått in över 20 miljoner kronor till appen och kommunikationsverktyget PeN, från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.