tisdag 30 april 2024

inloggad som

Skojar-vibbarna finns kvar kring decimerat Euris

Kort sagt: Dario Kriz är en utmärkt försäljare. Men tyvärr inte av de innovationer han står bakom, utan av nytryckta aktier i de noterade Lundabolag han grundat.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Genovis, LifeAssay, Biotech-IgG. Det är en imponerande samling noterade medicinteknikbolag som Lundaprofilen Dario Kriz har på meritlistan, antingen som uppfinnaren bakom tekniken eller som tidig investerare.

Men det är många år sedan nu som Kriz och hans företagsgrupp, med det grandiost namngivna moderbolaget European Institute of Science i spetsen, köpts ut ur Genovis och LifeAssays. Och under 2017 blev han i praktiken utslängd ur Biotech-IgG sedan en grupp mindre aktieägare gått samman och tagit kontroll över bolaget. Som en av de första åtgärderna bytte de ut styrelsen och sade upp kontraktet med Dario Kriz, som agerat inhyrd vd på konsultbasis.

Förloppet i Biotech-IgG, numera omdöpt till Biotech Equity och flyttat till Göteborg, ger ett visst eko från förr. I Genovis blev Dario Kriz och Euris successivt utknuffade under konfliktartade former sedan finansmannen Bo Håkansson kommit in som investerare i mitten av 2010-talet. Och i LifeAssays sålde Euris sina sista aktier något år efter att Sten K Johnson blev ny dominerande ägare 2010.

Den kvarvarande Eurisgruppen har med årens lopp utvecklat sig till ett allt märkligare företagsbygge, kroniskt beroende av återkommande nyemissioner. I prospekt efter prospekt talar en ständigt leende Dario Kriz sig varm för framtidsutsikterna i Euris, Biotech-IgG och Implementa Hebe. Bara i Biotech-IgG handlar det om över 30 nyemissioner, varav de flesta med förhållandevis låg teckningsgrad. Samtidigt har miljonförlusterna bara fortsatt.

Rapidus granskning visar dessutom hur Dario Kriz satt i system att slussa pengar mellan bolagen i Eurisgruppen. Exempelvis betalade Biotech-IgG konsultarvoden till Implementa Hebe för att få använda Implementas vd Margareta Krook som inhyrd styrelseordförande. På motsvarande sätt betalade Biotech-IgG över en miljon kronor till Euris bara under 2016 för Dario Kriz insats som inhyrd vd.

Mest iögonfallande är kanske att Biotech-IgG hyrde lokalutrymmen av Implementa Hebe som enligt Biotech-IgGs nya vd enbart bestod av ett 15 kvadratmeter stort förrådsutrymme som ändå kostat tre gånger så mycket som hyran för Biotechs huvudkontor på Ideon.

Man kan så klart hävda att dessa transaktioner var de bästa tänkbara för samtliga inblandade bolag, inklusive Biotech-IgG. Men vi kan samtidigt konstatera att en av de första åtgärderna som den nya styrelsen i Biotech-IgG vidtog var att säga upp avtalen med Euris och Implementa Hebe.

Den kvarvarande Eurisgruppen förefaller allt mer famlande och vilsen. Implementa Hebe, som en gång knoppades av från Euris för att kommersialisera laboratorieinstrumentet CoolHeater har stöpts om till att bli en återförsäljare och installatör av solenergiprodukter till företag och privatpersoner. Och utan konsultarvodena från Biotech-IgG står Euris i praktiken helt utan egna intäkter.

Det hindrade inte Dario Kriz från att kasta sig ut i ytterligare en nyemission för Euris under hösten, som bara tecknades till 16 procent. Bland annat för att kunna anställa sin fru Kirstin Kriz till bolaget.

Dragplåstret är numera ett instrument som ska kunna användas av veterinärer för att mäta inflammation i hundar genom att detektera det kroppsegna proteinet CRP i blodet. I praktiken tar Euris därmed upp konkurrensen med det tidigare portföljbolaget LifeAssays, som haft ett CPR-test för hundar på marknaden sedan 2010.

Kanske är Dario Kriz värd de drygt 850.000 kronor om året han får i lön från Euris. Och kanske blir det succé till slut för hans noterade innovationsbolag. Men det är svårt att skaka av sig skojar-vibbarna kring ett av Skånes märkligaste företagsbyggen.

Kort sagt: Dario Kriz är en utmärkt försäljare. Men tyvärr inte av de innovationer han står bakom, utan av nytryckta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.