söndag 24 november 2024

inloggad som

Nytt nordiskt finansteknik-center sträcker sig över sundet

Ett nytt nordiskt samarbete – på båda sidor Öresund – ska främja uppstartsbolag inom finansteknik i Norden. Copenhagen Fintech har just haft ett möte med föreningen Øresund Fintech i Helsingborg för att skapa en axel över sundet.

– Vi har bestämt oss att köra igång nu – även om det just nu mer har karaktären av en lös, nordisk allians än en egentlig organisation. Vi är organiserade mycket annorlunda i exempelvis Danmark än Sverige och är olika stora, men det kan sluta med att vi organiserar oss under namnet ”Nordisk Fintech”, säger Simon Schou, chef för digital information på Copenhagen Fintech.

På under ett år har Copenhagen Fintech vuxit explosivt med uppstartsbolag som flyttat in. Enligt uppdaterade siffror finns i dagsläget 50 bolag och 170 människor i organisationens lokaler mitt i Köpenhamn.

Idén om ett nordiskt finansteknik-center ses som en språngbräda för uppstartsbolagen både internt till Norden och till resten av världen, eftersom man i Norden är snabba med att införa ny teknik i digitala bankaffärer och betalningar. Exempelvis är de nordiska länderna några av världens mest kontantlösa.

– Det gäller att vi delar erfarenheter, teknologier och skapar matchmaking för att få synergi. Vi kommer sända folk till varandras möten, event och konferenser. Vi ska även skapa gemensamma, nordiska event, som kan locka såväl talanger som investerare, säger Simon Schou till Rapidus.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett nytt nordiskt samarbete – på båda sidor Öresund – ska främja uppstartsbolag inom finansteknik i Norden. Copenhagen Fintech har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.