torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

IT-branschens trotjänare blir allt hetare villebråd

Kort sagt: De har ingen egen uppfinning att frälsa världen med och redan intäkter så det räcker. Likväl har ett antal av Skånes trotjänare inom IT-branschen de senaste tiden fått in riskkapitalbolag som tunga majoritetsägare. Frågan är vem som står närmast på tur?

Av Erik Olausson, chefredaktör

Under sommarstiltjen presenterades en av årets största affärer i den skånska IT-branschen då Adelis Equity Partners köpte 55 procent av 170-mannabolaget AddPro i Malmö. AddPro, som främst är inriktat på IT-drift, har i en tidigare konstellation varit delägt av danska Polaris men inför sommarens affär ägdes samtliga aktier av de fyra grundarna.

AddPro är det senaste fallet där ett skånskt IT-bolag, ägt av grundarna och i vissa fall nyckelpersoner ur personalen, bjuder in ett riskkapitalbolag som ny storägare. I vintras sålde ägargruppen med grundaren Jan Swedin i spetsen 77 procent av IT Gården, med drygt 90 anställda, till norska Norvestor. Även i den affären fanns Adelis med som spekulant, erfar Rapidus. Och i början av 2016 fick det tidigare helt personalägda konsultbolaget Orango in Ratos-arvingarnas investeringsbolag Sobro som extern majoritetsägare.

Vid en första anblick ser dessa affärer inte särskilt logiska ut. Till skillnad mot innovationsbolag och forskningsavknoppningar, som är helt beroende av riskkapital under en lång uppbyggnadsfas, sysslar Orango, AddPro och IT Gården med konsulttjänster och IT-drift – verksamhet som i princip kan gå med vinst från dag ett. Alla tre hade också flera år bakom sig av växande omsättning och bekväm vinstmarginal när de fick in de nya ägarna.

Omvänt saknar Orango, AddPro och IT Gården den patenterade molekyl, avancerade nanoteknik eller egna, banbrytande mjukvara som brukar vara betet för att få riskkapitalbolagen på kroken. Att ta över världen med något nytt läkemedel, datorprogram eller mobilchip är alltså inte aktuellt och säga vad man vill om IT-infrastruktur, men särskilt sexigt är det inte.

Potentialen ligger istället i att snabbt skala upp verksamheten, framförallt via uppköp. Med riskkapitalet i ryggen har både AddPro och IT Gården uttalade ambitioner att göra flera och större förvärv med målet att gå från dagens omsättning på 300 respektive 200 miljoner kronor till en miljard. Liksom för Orango ska det bland annat ske genom att bolagen går från att vara skånska aktörer till att bli nationella spelare.

För riskkapitalbolagen hägrar också digitaliseringstrenden, som ger IT-sektorns tjänsteleverantörer kunder inom helt nya branscher. Parallellt har IT-bolagens framtida utsikter blivit lättare att genomlysa, bland annat eftersom de i många fall offrat lite av vinstmarginalen för att få till kundavtal som löper över längre tid. Det gör det lättare att värdera IT-bolagen och lättare att få banklån för att kunna köpa upp dem.

Det är med andra ord ingen vild gissning att fler skånska tjänsteföretag inom IT-sektorn kommer ta in riskkapitalbolag som storägare framöver. AddPros konkurrent Saldab IT köptes i våras upp av börsnoterade Dustin, men det går att peka ut flera kvarvarande kandidater som på många sätt påminner om AddPro, Orango och IT Gården.

Softhouse, Stratiteq, Human IT och Tretton37 är till exempel alla bolag i samma storleksordning som AddPro, Orango och IT Gården. Alla fyra ägs i dag nästan uteslutande av grundare och i vissa fall personalen. Och alla har de aggressiva tillväxtambitioner. Vem blir nästa att bjuda upp riskkapitalet på en sväng-om?

Kort sagt: De har ingen egen uppfinning att frälsa världen med och redan intäkter så det räcker. Likväl har ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.