fredag 24 maj 2024

inloggad som

IT-branschens trotjänare blir allt hetare villebråd

Kort sagt: De har ingen egen uppfinning att frälsa världen med och redan intäkter så det räcker. Likväl har ett antal av Skånes trotjänare inom IT-branschen de senaste tiden fått in riskkapitalbolag som tunga majoritetsägare. Frågan är vem som står närmast på tur?

Av Erik Olausson, chefredaktör

Under sommarstiltjen presenterades en av årets största affärer i den skånska IT-branschen då Adelis Equity Partners köpte 55 procent av 170-mannabolaget AddPro i Malmö. AddPro, som främst är inriktat på IT-drift, har i en tidigare konstellation varit delägt av danska Polaris men inför sommarens affär ägdes samtliga aktier av de fyra grundarna.

AddPro är det senaste fallet där ett skånskt IT-bolag, ägt av grundarna och i vissa fall nyckelpersoner ur personalen, bjuder in ett riskkapitalbolag som ny storägare. I vintras sålde ägargruppen med grundaren Jan Swedin i spetsen 77 procent av IT Gården, med drygt 90 anställda, till norska Norvestor. Även i den affären fanns Adelis med som spekulant, erfar Rapidus. Och i början av 2016 fick det tidigare helt personalägda konsultbolaget Orango in Ratos-arvingarnas investeringsbolag Sobro som extern majoritetsägare.

Vid en första anblick ser dessa affärer inte särskilt logiska ut. Till skillnad mot innovationsbolag och forskningsavknoppningar, som är helt beroende av riskkapital under en lång uppbyggnadsfas, sysslar Orango, AddPro och IT Gården med konsulttjänster och IT-drift – verksamhet som i princip kan gå med vinst från dag ett. Alla tre hade också flera år bakom sig av växande omsättning och bekväm vinstmarginal när de fick in de nya ägarna.

Omvänt saknar Orango, AddPro och IT Gården den patenterade molekyl, avancerade nanoteknik eller egna, banbrytande mjukvara som brukar vara betet för att få riskkapitalbolagen på kroken. Att ta över världen med något nytt läkemedel, datorprogram eller mobilchip är alltså inte aktuellt och säga vad man vill om IT-infrastruktur, men särskilt sexigt är det inte.

Potentialen ligger istället i att snabbt skala upp verksamheten, framförallt via uppköp. Med riskkapitalet i ryggen har både AddPro och IT Gården uttalade ambitioner att göra flera och större förvärv med målet att gå från dagens omsättning på 300 respektive 200 miljoner kronor till en miljard. Liksom för Orango ska det bland annat ske genom att bolagen går från att vara skånska aktörer till att bli nationella spelare.

För riskkapitalbolagen hägrar också digitaliseringstrenden, som ger IT-sektorns tjänsteleverantörer kunder inom helt nya branscher. Parallellt har IT-bolagens framtida utsikter blivit lättare att genomlysa, bland annat eftersom de i många fall offrat lite av vinstmarginalen för att få till kundavtal som löper över längre tid. Det gör det lättare att värdera IT-bolagen och lättare att få banklån för att kunna köpa upp dem.

Det är med andra ord ingen vild gissning att fler skånska tjänsteföretag inom IT-sektorn kommer ta in riskkapitalbolag som storägare framöver. AddPros konkurrent Saldab IT köptes i våras upp av börsnoterade Dustin, men det går att peka ut flera kvarvarande kandidater som på många sätt påminner om AddPro, Orango och IT Gården.

Softhouse, Stratiteq, Human IT och Tretton37 är till exempel alla bolag i samma storleksordning som AddPro, Orango och IT Gården. Alla fyra ägs i dag nästan uteslutande av grundare och i vissa fall personalen. Och alla har de aggressiva tillväxtambitioner. Vem blir nästa att bjuda upp riskkapitalet på en sväng-om?

Kort sagt: De har ingen egen uppfinning att frälsa världen med och redan intäkter så det räcker. Likväl har ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.