fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cognibotics fyller kassan med tio miljoner

LTH-avknoppningen Cognibotics på Ideon i Lund, som tagit patent på en metod att öka precisionen i industrirobotar, tar in tio miljoner kronor från tidigare ägare.

– Vi ska slutföra vår utveckling, sätta upp demonstratorer och sedan få ut vår produkt i både Europa och andra delar av välden, och det vill vi få gjort innan nästa sommar, säger vd Klas Nilsson till Rapidus.

Bland de tidigare ägarna syns Porte-Monnaie Venture, som i och med emissionen dubblar sin ägarandel till 20 procent. En representant från Porte-Monnaie, Bengt Christensson, med bakgrund från Axis, kliver in i styrelsen. Det gör även Steve Murphy, som tidigare arbetat på ABB och Getinge.

Cognibotics metod används för att öka precisionen i industriella robotar genom att kompensera för fel och förslitningar i de mekaniska lederna. Robotarmens yttersta ände fästs i en fast punkt, eller så fästs två robotarmar i varandra, för att stresstesta robotarna. Information hämtas från robotens givare och beräkningar ger parametrar för mekaniken, som används i styrsystemet för att kompensera för glapp och andra avvikelser.

Tekniken kundtestas på industrirobotar från flera olika tillverkare. Klas Nilsson räknar med produktlansering i november i år.

Cognibotics sysselsätter 14 personer. En av dem sitter numera i Göteborg, i Modelons lokaler. Cognibotics använder sedan tidigare Lundabolaget Modelons mjukvara och har även delat kontor på Ideon tidigare. Modelon utvecklar mjukvara för simulering av komplexa mekaniska, elektriska och hydrauliska system.

Klas Nilsson är fortsatt största ägare, han grundade bolaget tillsammans med en grupp robotforskare från Lunds universitet. Utöver Porte-Monnaie går även ett antal privatpersoner med nyckelroller i bolaget med i emissionen.

Porte-Monnaie grundades 2013 av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk, samtliga med kopplingar till Falk&Partners. Porte-Monnaie Venture har sedan tidigare en ägarandel i Lundabolaget BioActive Polymers.

Emily Binks

LTH-avknoppningen Cognibotics på Ideon i Lund, som tagit patent på en metod att öka precisionen i industrirobotar, tar in tio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.