onsdag 11 september 2024

inloggad som

Cognibotics fyller kassan med tio miljoner

LTH-avknoppningen Cognibotics på Ideon i Lund, som tagit patent på en metod att öka precisionen i industrirobotar, tar in tio miljoner kronor från tidigare ägare.

– Vi ska slutföra vår utveckling, sätta upp demonstratorer och sedan få ut vår produkt i både Europa och andra delar av välden, och det vill vi få gjort innan nästa sommar, säger vd Klas Nilsson till Rapidus.

Bland de tidigare ägarna syns Porte-Monnaie Venture, som i och med emissionen dubblar sin ägarandel till 20 procent. En representant från Porte-Monnaie, Bengt Christensson, med bakgrund från Axis, kliver in i styrelsen. Det gör även Steve Murphy, som tidigare arbetat på ABB och Getinge.

Cognibotics metod används för att öka precisionen i industriella robotar genom att kompensera för fel och förslitningar i de mekaniska lederna. Robotarmens yttersta ände fästs i en fast punkt, eller så fästs två robotarmar i varandra, för att stresstesta robotarna. Information hämtas från robotens givare och beräkningar ger parametrar för mekaniken, som används i styrsystemet för att kompensera för glapp och andra avvikelser.

Tekniken kundtestas på industrirobotar från flera olika tillverkare. Klas Nilsson räknar med produktlansering i november i år.

Cognibotics sysselsätter 14 personer. En av dem sitter numera i Göteborg, i Modelons lokaler. Cognibotics använder sedan tidigare Lundabolaget Modelons mjukvara och har även delat kontor på Ideon tidigare. Modelon utvecklar mjukvara för simulering av komplexa mekaniska, elektriska och hydrauliska system.

Klas Nilsson är fortsatt största ägare, han grundade bolaget tillsammans med en grupp robotforskare från Lunds universitet. Utöver Porte-Monnaie går även ett antal privatpersoner med nyckelroller i bolaget med i emissionen.

Porte-Monnaie grundades 2013 av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk, samtliga med kopplingar till Falk&Partners. Porte-Monnaie Venture har sedan tidigare en ägarandel i Lundabolaget BioActive Polymers.

Emily Binks

LTH-avknoppningen Cognibotics på Ideon i Lund, som tagit patent på en metod att öka precisionen i industrirobotar, tar in tio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.