torsdag 21 november 2024

inloggad som

Analys: Volito flyger ännu under radarn

Kort sagt: Den som hoppas på en rad spännande nyheter från Volito efter det generationsskifte som Rapidus rapporterar om lär bli besviken. Erfarenheten visar snarare att många familjekontrollerade företag fortsätter i samma hjulspår under lång tid efter att en ny generation tagit över. En växande förmögenhet innebär samtidigt att det efterhand blir allt svårare för Volito att hålla sig borta från det mediala rampljuset.

Av Anders Haskel, gästskribent

Generationsskiften i privatägda företag väcker sällan särskilt mycket uppmärksamhet. Anledningen är helt enkelt att såväl den äldre som den yngre generationen är inställda på ”business as usual”. Det finns inget skäl att gå ut och flagga för förändringar som i sin tur kan skapa osäkerhet hos anställda, kunder och andra intressenter.

Tvärtom känns det lugnare för alla att peka på att strategin ligger fast, vilket den alltså oftast också gör. I ett väl förberett generationsskifte ges arvtagarna gott om tid att i lagom takt växa in i och lära sig verksamheten. Därför kan affärstempot i en del fall till och med sjunka när nya ägare tar över.

Tittar vi på det Malmöbaserade miljardföretaget Volito finns ingen anledning att tro på några radikala förändringar. I stället lär den nuvarande affärsstrategin ligga fast. Det finns helt enkelt ingen anledning att just nu byta spår från en strategi som hittills fungerat bra.

En faktor som talar emot förändring är att Karl-Axel Granlunds söner som nu tar över majoriteten av Volitos ägarbolag är förhållandevis unga, de tre är födda mellan 1983 och 1987.

Åldern är knappast något hinder för att fortsätta driva Volito på den inslagna vägen. Däremot kan bröderna behöva mer erfarenhet innan större affärer genomförs. Sannolikt kommer därför de stora noterade innehaven i Peab och Bulten att behållas tills vidare.

Troligen kommer också en stor del av Volitos tillgångar även i fortsättningen att bestå av fastigheter. Hittills har fokus främst legat på kontor och så kallad lätt industri, men som Rapidus rapporterar kan bostäder framöver komma att stå för en ökad andel av beståndet. Volitos vd Ulf Liljedahl pekar på att det blivit tuffare att hitta tillräckligt attraktiva kommersiella objekt i Malmö. Att företaget efterhand försöker hitta någon eller några lokala marknader vid sidan om Malmö där vinsterna kan investeras är därför också troligt.

Fastigheterna och de kassaflöden som de ger är dessutom en utmärkt bas för att på sikt utveckla koncernens båda andra ben. I dag driver Volito en industriverksamhet inom hydraulik. Här finns embryot till en verksamhetsgren som på sikt kan växa betydligt.

Det samma gäller affärsområdet noterade innehav. Vi lär knappast på kort sikt få se Volito som ny storägare i en rad börsnoterade bolag. Lyfter vi däremot blicken några år fram i tiden vore det inte orimligt om ytterligare några innehav adderas till portföljen. Bland annat kan företag som Volito göra nytta som så kallade ankarinvesterare när riskkapitalbolag med en begränsad tidshorisont för sitt ägande placerar bolag på börsen. På börsen finns dessutom en rad mindre och medelstora bolag som saknar tydlig huvudägare där Volito skulle kunna tillföra en hel del som långsiktig och stabil ägare.

Oavsett vilket kommer vinsterna från fastigheterna nästan säkert att leda till att Volito efterhand blir en kapitalmässigt allt starkare aktör. Som sådan blir det också allt svårare att behålla anonymiteten. Volito kommer få svårare att flyga under radarn.

Det gäller inte minst om företaget fortsätter investera i välkända landmärken. Bolaget äger sedan några år gamla posthuset i centrala Malmö och är sedan i fjol dessutom 50-procentig ägare till den 110 meter höga kontorsbyggnaden Point Hyllie som är under uppförande. Som stor ägare i börsnoterade företag är det också svårt att över tiden undvika publicitet.

Fotnot: Anders Haskel har nyligen värvats till Malmöbaserade PR-byrån Aspekta för att arbeta med finansiell kommunikation. Dagens snabbanalys är därför hans sista för Rapidus. Anders Haskel är en välmeriterad ekonomijournalist och författare som varit gästskribent för Rapidus sedan 2009.

Kort sagt: Den som hoppas på en rad spännande nyheter från Volito efter det generationsskifte som Rapidus rapporterar om lär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?