söndag 24 november 2024

inloggad som

Skarpt läge för Max IV:s första strålrör

Under våren har de första skarpa användarna av Max IV:s första strålrör BioMax kommit igång med sina experiment. Men än så länge handlar det bara om akademiska forskare. Inte förrän 2018 förväntas industrin börja använda röret, som främst är avsett för läkemedelsforskning.

– I början av nästa år räknar vi med att ha de första industriella användarna på BioMax. Vi har sett från andra labb i Europa att de indirekta industriella användarna är genom akademin, det är den stora biten. Det direkta användandet är betydligt mindre, därför är det viktigt att stärka de kopplingarna, säger Magnus Larsson, som ansvarar för Max IV:s kontakter med industrin.

Det andra röret som ska tas i drift är NanoMax. Till sommaren förväntas de första användarna få tillgång till röret. När industrin börjar använda det är oklart.

– Det är ett speciellt strålrör som är unikt för vår anläggning. Jag vågar inte chansa på när företagen kommer använda det. Annars ser jag inte det som något specifikt industri-inriktat strålrör, såsom ForMax är, säger Magnus Larsson.

ForMax ska enligt planerna vara riktat till skogs-och pappersindustrin. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skjuter till hälften av de 100 miljoner kronor det kostar att bygga ett strålrör, förutsatt att Max IV samlar ihop hälften själva.

Hittills har inga avtal slutits med något företag om användning av anläggningen.

– Vi vill ha en direkt kontakt med företagen för att förstå hur de jobbar med forskning och hur vi kan göra oss tillgängliga för dem och göra nytta. Där jobbar vi branschvis. Det vi håller på med nu är att kartlägga och förstå vilka akademiska plattformar och centra som är relevanta för industrin och hur jag kan stärka de kopplingarna till Max IV, säger Magnus Larsson.

Bland annat pågår ett projekt inom metallindustrin med forskningskoncernen Swerea, LTH, Jernkontoret och ESS. Där har Max IV en serie workshops för att visa upp vad man kan göra med anläggningens olika tekniker.

Den jättelika forskningsanläggningen invigdes i juni ifjor och ligger uppe vid Brunnshög i Lund. Strax över 200 personer arbetar vid Max IV.

Emily Binks

Under våren har de första skarpa användarna av Max IV:s första strålrör BioMax kommit igång med sina experiment. Men än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad