måndag 20 maj 2024

inloggad som

Tung förlust för Medicinsk Bildteknik

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess utländska systerbolag blöder. Av en färsk årsredovisning framgår att ägarna har skjutit till närmare 30 miljoner kronor för att räta upp ekonomin.

Medicinsk Bildteknik grundades 2009 och utvecklar mjuk- och hårdvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkare behöver vid operationer. Det kan exempelvis handla om röntgenbilder eller ultraljudsmätningar. Utöver det svenska utvecklingsbolaget finns dotterbolag i England, Indien och Förenade Arabemiraten. Och det är enligt vd Mikael Paulsson en rad uppskjutna projekt i utlandet som främst ligger bakom minusresultatet.

– Till upphandlarnas försvar ska jag säga att det är väldigt stora och komplexa projekt – hela sjukhus som ska byggas – där vi bara står för en liten del av det som ska handlas upp, men det är stora affärer för oss. Om vi lyckas med det vi håller på med, vilket vi har förhoppning om, så pratar vi om gigantiska marknader för vår del, säger Mikael Paulsson.

I senaste årsredovisningen, som täcker september 2015 till augusti 2016, var omsättningen 4,5 miljoner kronor och förlusten -13,5 miljoner. Enligt förvaltningsberättelsen kommer projekt att avslutas och intäktsföras under innevarande räkenskapsår, men när verksamheten beräknas gå med vinst vågar Mikael Paulsson ändå inte sia om.

– Vi är helt beroende av när projekten avslutas, säger han.

Två väsentliga förändringar i organisationen har inträffat under året. Dels avgick den relativt nyrekryterade vd:n Therese von Post – enligt Mikael Paulsson på eget initiativ – och dels tog industrikoncernen Weland steget från minoritets- till majoritetsägare. Grundarna äger fortfarande en viss del av Medicinsk Bildtekniks moderbolag Mappa Invest, men mindre än 50 procent.

Hur länge står Weland ut med tunga förluster?

– Det får du fråga dem, men de har stått ut ganska länge. Vi har extremt starka ägare som är bevisat långsiktiga i sina investeringar så vi känner oss trygga med det, säger Mikael Paulsson.

Elin Andersson

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.