fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tung förlust för Medicinsk Bildteknik

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess utländska systerbolag blöder. Av en färsk årsredovisning framgår att ägarna har skjutit till närmare 30 miljoner kronor för att räta upp ekonomin.

Medicinsk Bildteknik grundades 2009 och utvecklar mjuk- och hårdvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkare behöver vid operationer. Det kan exempelvis handla om röntgenbilder eller ultraljudsmätningar. Utöver det svenska utvecklingsbolaget finns dotterbolag i England, Indien och Förenade Arabemiraten. Och det är enligt vd Mikael Paulsson en rad uppskjutna projekt i utlandet som främst ligger bakom minusresultatet.

– Till upphandlarnas försvar ska jag säga att det är väldigt stora och komplexa projekt – hela sjukhus som ska byggas – där vi bara står för en liten del av det som ska handlas upp, men det är stora affärer för oss. Om vi lyckas med det vi håller på med, vilket vi har förhoppning om, så pratar vi om gigantiska marknader för vår del, säger Mikael Paulsson.

I senaste årsredovisningen, som täcker september 2015 till augusti 2016, var omsättningen 4,5 miljoner kronor och förlusten -13,5 miljoner. Enligt förvaltningsberättelsen kommer projekt att avslutas och intäktsföras under innevarande räkenskapsår, men när verksamheten beräknas gå med vinst vågar Mikael Paulsson ändå inte sia om.

– Vi är helt beroende av när projekten avslutas, säger han.

Två väsentliga förändringar i organisationen har inträffat under året. Dels avgick den relativt nyrekryterade vd:n Therese von Post – enligt Mikael Paulsson på eget initiativ – och dels tog industrikoncernen Weland steget från minoritets- till majoritetsägare. Grundarna äger fortfarande en viss del av Medicinsk Bildtekniks moderbolag Mappa Invest, men mindre än 50 procent.

Hur länge står Weland ut med tunga förluster?

– Det får du fråga dem, men de har stått ut ganska länge. Vi har extremt starka ägare som är bevisat långsiktiga i sina investeringar så vi känner oss trygga med det, säger Mikael Paulsson.

Elin Andersson

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.