fredag 22 november 2024

inloggad som

Tung förlust för Medicinsk Bildteknik

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess utländska systerbolag blöder. Av en färsk årsredovisning framgår att ägarna har skjutit till närmare 30 miljoner kronor för att räta upp ekonomin.

Medicinsk Bildteknik grundades 2009 och utvecklar mjuk- och hårdvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkare behöver vid operationer. Det kan exempelvis handla om röntgenbilder eller ultraljudsmätningar. Utöver det svenska utvecklingsbolaget finns dotterbolag i England, Indien och Förenade Arabemiraten. Och det är enligt vd Mikael Paulsson en rad uppskjutna projekt i utlandet som främst ligger bakom minusresultatet.

– Till upphandlarnas försvar ska jag säga att det är väldigt stora och komplexa projekt – hela sjukhus som ska byggas – där vi bara står för en liten del av det som ska handlas upp, men det är stora affärer för oss. Om vi lyckas med det vi håller på med, vilket vi har förhoppning om, så pratar vi om gigantiska marknader för vår del, säger Mikael Paulsson.

I senaste årsredovisningen, som täcker september 2015 till augusti 2016, var omsättningen 4,5 miljoner kronor och förlusten -13,5 miljoner. Enligt förvaltningsberättelsen kommer projekt att avslutas och intäktsföras under innevarande räkenskapsår, men när verksamheten beräknas gå med vinst vågar Mikael Paulsson ändå inte sia om.

– Vi är helt beroende av när projekten avslutas, säger han.

Två väsentliga förändringar i organisationen har inträffat under året. Dels avgick den relativt nyrekryterade vd:n Therese von Post – enligt Mikael Paulsson på eget initiativ – och dels tog industrikoncernen Weland steget från minoritets- till majoritetsägare. Grundarna äger fortfarande en viss del av Medicinsk Bildtekniks moderbolag Mappa Invest, men mindre än 50 procent.

Hur länge står Weland ut med tunga förluster?

– Det får du fråga dem, men de har stått ut ganska länge. Vi har extremt starka ägare som är bevisat långsiktiga i sina investeringar så vi känner oss trygga med det, säger Mikael Paulsson.

Elin Andersson

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.