onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Tung förlust för Medicinsk Bildteknik

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess utländska systerbolag blöder. Av en färsk årsredovisning framgår att ägarna har skjutit till närmare 30 miljoner kronor för att räta upp ekonomin.

Medicinsk Bildteknik grundades 2009 och utvecklar mjuk- och hårdvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkare behöver vid operationer. Det kan exempelvis handla om röntgenbilder eller ultraljudsmätningar. Utöver det svenska utvecklingsbolaget finns dotterbolag i England, Indien och Förenade Arabemiraten. Och det är enligt vd Mikael Paulsson en rad uppskjutna projekt i utlandet som främst ligger bakom minusresultatet.

– Till upphandlarnas försvar ska jag säga att det är väldigt stora och komplexa projekt – hela sjukhus som ska byggas – där vi bara står för en liten del av det som ska handlas upp, men det är stora affärer för oss. Om vi lyckas med det vi håller på med, vilket vi har förhoppning om, så pratar vi om gigantiska marknader för vår del, säger Mikael Paulsson.

I senaste årsredovisningen, som täcker september 2015 till augusti 2016, var omsättningen 4,5 miljoner kronor och förlusten -13,5 miljoner. Enligt förvaltningsberättelsen kommer projekt att avslutas och intäktsföras under innevarande räkenskapsår, men när verksamheten beräknas gå med vinst vågar Mikael Paulsson ändå inte sia om.

– Vi är helt beroende av när projekten avslutas, säger han.

Två väsentliga förändringar i organisationen har inträffat under året. Dels avgick den relativt nyrekryterade vd:n Therese von Post – enligt Mikael Paulsson på eget initiativ – och dels tog industrikoncernen Weland steget från minoritets- till majoritetsägare. Grundarna äger fortfarande en viss del av Medicinsk Bildtekniks moderbolag Mappa Invest, men mindre än 50 procent.

Hur länge står Weland ut med tunga förluster?

– Det får du fråga dem, men de har stått ut ganska länge. Vi har extremt starka ägare som är bevisat långsiktiga i sina investeringar så vi känner oss trygga med det, säger Mikael Paulsson.

Elin Andersson

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.