onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Dubai bygger ny flygplats med mjukvara från Malmö

Sedan skånska miljardbolaget Safegate köptes upp förra vintern har personalstyrkan i Malmö växt till drygt 80 anställda. Utvecklingsavdelningen arbetar bland annat med en ny mjukvara för att analysera användningen av gater och annan infrastruktur på flygplatsen, där statliga Dubai Airports Company blir första kunden.

Det relativt anonyma Malmöbolaget Safegate sysselsatte närmare 300 anställda, varav ett 70-tal i Malmö, när franska riskkapitalbolaget PAI Partners köpte upp bolaget i februari 2016. Safegate har sedan dess slagits ihop med den tidigare konkurrenten ADB, som redan ingick i PAI Partners portfölj.

Verksamheten är liksom tidigare inriktad på belysning och informationssystem för att guida piloterna på marken, till och från rätt gate. Bland annat har ADB Safegate lanserat ett kontrollsystem med uppkopplade ledljus på marken som automatiskt tänds framför flygplanet för att visa rätt väg.

– Ett antal stora flygplatser i Europa har fått EU-pengar för att implementera sådana system eftersom det ökar effektiviteten och säkerheten. De närmaste fem åren kommer ett 20-tal europeiska flygplatser rulla ut detta, säger Steve Rutland till Rapidus.

Han är global operationell chef för ADB Safegate och har liksom koncernens teknikchef Ola Håkansson sin bas i Malmö. Här finns en av ADB Safegates fyra utvecklingsavdelningar och personalen arbetar bland annat med en ny mjukvara för att analysera hur ofta olika gater och annan utrustning används på en flygplats.

– Mjukvaran tas i drift under sommaren på Dubais nya flygplats, som en del av en order på dockningssystem som flygplatsen beställt, säger Steve Rutland.

ADB Safegate satsar även på mjukvara för flygledartornet och har precis fått sin första beställning från Frankfurts flygplats för ett system som samlar in information som väderleksprognoser, flygdata och planens rörelser på marken och presenterar på en skärm. I dag sköts den hanteringen av separata system, eller manuellt med papperslappar som föreställer flygplanen.

Ordern till Frankfurt är värd runt tre miljoner euro, uppger Steve Rutland. Han räknar med att verksamheten ska växa i Malmö även framöver då hela ADB Safegate expanderar.

– För hela gruppen räknar vi med att öka omsättningen från 330 miljoner euro 2016 till 500 miljoner inom 3-4 år, säger han.

Safegate är inte enda skånska bolaget som inlemmats i PAI Partners portfölj. Den franska riskkapitaljätten äger sedan tidigare Perstorp och köpte sommaren 2016 även Malmöbaserade medicinteknikbolaget Atos Medical från EQT.

Erik Olausson

Sedan skånska miljardbolaget Safegate köptes upp förra vintern har personalstyrkan i Malmö växt till drygt 80 anställda. Utvecklingsavdelningen arbetar bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Mobill tar upp jakten på parkeringsjättarna

    Parkeringsappföretaget Mobill i Malmö satsar hårt med stärkt kassa och en nylanserad app – och tar därmed upp kampen med den många gånger större aktören Parkster i Lund.