måndag 24 juni 2024

inloggad som

CapSenze instrument testas av tyska bolag

Lundabaserade CapSenze instrument för kvalitetskontroll vid läkemedelstillverkning börjar snart testas av ett tyskt läkemedelsbolag. Innan året är slut räknar bolaget med att ha betalande kunder.

Läkemedel baserade på monoklonala antikroppar blir allt vanligare, främst för behandling av cancer. Flera hundra olika sådana preparat håller på att utvecklas av läkemedelsbolag runt om i världen.

Det är till dessa företag som CapSenze vänder sig. Lundabolaget har utvecklat ett instrument som automatiserar provhanteringen när antikropparna tillverkas. I dag tas proven manuellt, vilket är dyrt, tidsödande och medför risk för kontamination. CapSenze instrument tar prover kontinuerligt och ger tillsammans med en masspektrometer omedelbart signal ifall något i produktionen gått snett. Det kan spara stora belopp och göra att preparaten kommer ut snabbare på marknaden.

En pilotversion börjar användas av en tysk samarbetspartner – ett mindre läkemedelsbolag – i april. Därefter ska maskinen vidare till ett annat, större, europeiskt läkemedelsbolag.

– Det ger oss referenser så att vi kan gå ut på marknaden i slutet av året. Förhoppningsvis blir bolagen som testar våra första betalande kunder, säger Måns Westesson, som jobbar med affärsutveckling i bolaget sedan i höstas.

Uttalandet påminner om vad hans kollega, grundaren Martin Hedström, sa till Rapidus i mars 2014. Då trodde han att instrumentet kunde börja säljas inom ett års tid.

– Det har tagit mycket längre tid än vi kunde föreställa oss. Men så fort ett bolag har tagit steget tror vi att nästa kommer att haka på snabbt. I läkemedelsindustrin vill ingen vara först med en ny teknik, för det innebär en massa arbete, men man vill väldigt gärna vara tvåa, säger Martin Hedström.

CapSenze sysselsätter fem personer, varav tre är grundare. Bolaget har hittills finansierats med pengar från Vinnova samt ett EU-forskningsprojekt. Det senaste bidraget från Vinnova låg på 300.000 kronor och ska bland annat användas för att förstärka instrumentets patentskydd.

Nu förbereder sig CapSenze för att ta in pengar från externa finansiärer, dels för att marknadsföra produkten, dels för att producera den.

Förutom provtagningsinstrumentet kommersialiserar CapSenze en kapacitiv biosensor som används för att detektera extremt små mängder av olika ämnen.

– Tekniken kan användas för att påvisa allt från HIV i blod till kolera i en dricksbrunn, säger Martin Hedström.

Elin Andersson Rosenstock

Lundabaserade CapSenze instrument för kvalitetskontroll vid läkemedelstillverkning börjar snart testas av ett tyskt läkemedelsbolag. Innan året är slut räknar bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.