torsdag 21 november 2024

inloggad som

Analys: Upp till bevis för frikopplad skånsk sparbank

Kort sagt: Efter ett par års omställningsarbete, där resultatet till stor del hållits uppe med hjälp av vinster från försäljningar av aktier i Swedbank, är det nu dags för Sparbanken Syd att bevisa att affärsidén håller. Samtidigt lär utmaningarna öka framöver för bankerna.

Av Anders Haskel, gästskribent

Ystadsbaserade Sparbanken Syd redovisade en vinst på knappt 15 miljoner under 2016. Det var en liten nedgång jämfört med resultatet året innan som hamnade strax under 20-miljonersstrecket. Bakom siffrorna döljer sig ett omställningsarbete avseende IT som pågått under två år till en kostnad av 65 miljoner kronor, samt avvecklingskostnader för personal i samband med ett rationaliseringsprogram som belastat 2016 års resultat med 10 miljoner kronor.

Därmed kan man få intrycket av att verksamheten i grunden är ganska välmående. Haken är att Sparbanken Syd hade gått med rejäl förlust såväl 2015 som 2016 om det inte varit för möjligheten att sälja Swedbankaktier med ordentlig vinst. Inklusive utdelningar har Swedbankinnehavet bidragit med strax över 100 miljoner kronor till bankens resultat de senaste två åren.

Men nu är alla aktier sålda och det går inte längre att gömma sig bakom dessa vinster. Nu gäller det att bevisa att det arbete som gjorts i banken för att sänka kostnader och skapa förutsättningar för lönsam tillväxt kan bära frukt.

Enligt banken bedöms årliga besparingar uppgå till 25 miljoner kronor tack vare bland annat lägre löpande kostnader för IT-system. Detta tillsammans med andra kostnadssänkningar kan räcka för att höja vinsten något i år. Men utrymmet för negativa överraskningar kommer inte att vara särskilt stort och lönsamheten på eget kapital lär ligga kvar på siffror långt under de nivåer som storbankerna kan visa upp.

Det kommer inte heller att bli lättare att driva bank i framtiden. Ständigt skärpta regelkrav kostar pengar och de traditionella bankerna utmanas i allt högre grad av olika nischade uppstickarföretag.

De senaste åren har präglats av press på räntenettot som en följd av det extrema ränteläget. Kunderna får visserligen inte någon ränta på insatta pengar, men de låga räntorna det samtidigt svårt för bankerna att låna ut eller placera överskottslikviditeten tillräckligt lönsamt.

Möjligen kommer pressen på räntorna att börja minska senare i år eller i alla fall under 2018, men det finns inget som talar för ett dramatiskt ändrat läge. Affärsvolymerna gynnas dessutom av den starka bostadsmarknaden samt ett bra börsklimat, något som inte kommer att vara för evigt.

Frågetecknen kring Sparbanken Syds framtid är fortfarande stora trots det omfattande arbete som lagts ner för att anpassa banken till den verklighet som gällt sedan vägvalet för några år sedan att fortsätta som fristående skånsk sparbank istället för att gå med i det som blev Sparbanken Skåne.

För ungefär ett år sedan tog bankens styrelse ett beslut om strategin för de kommande fem åren, med huvudmålen att öka antalet kunder kraftigt och samtidigt förbättra bankens resultat väsentligt.

Banken hoppas att kundtillväxten bland ska komma genom de nya kontor som har öppnats i Malmö och Lomma. Senast i januari fick banken sin åttonde adress, i nybygget Studio i centrala Malmö. Men det är svårt att växa lönsamt. För att locka en ny kund krävs det mer än vänligt bemötande och en snygg hemsida. Erbjudandet måste också vara prismässigt mer attraktivt än vad den gamla banken kan erbjuda. Och i stället för att den nya kunden bidrar till ett bättre resultat är risken stor att tillväxten pressar lönsamheten.

Nu är som sagt mycket av arbetet gjort för att anpassa banken till den verklighet som gäller. Frågan är om det räcker. Svaret lär vi få eller i alla fall kunna ana under 2017.

Kort sagt: Efter ett par års omställningsarbete, där resultatet till stor del hållits uppe med hjälp av vinster från försäljningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.