fredag 22 november 2024

inloggad som

Västra Hamnen och Sedermera täljer guld av börsrusningen

Det fortsätter gå bra för Västra Hamnen Corporate Finance och Sedermera Fondkommission, som hjälper företag med emissionsärenden och att notera sig, även 2016. På två år har båda bolag närapå dubblat intäkterna.

– Vår verksamhet är cyklisk, när börsen går starkt och många vill notera sig så har vi mycket att göra. Vi har aldrig haft så många propåer som nu, säger vd för Västra Hamnen Corporate Finance Oscar Ahlgren till Rapidus.

2015 landade omsättningen på knappt 28 miljoner kronor, en ökning mot 2014 då de omsatte 12 miljoner. Bokslutsarbetet är inte klart men omsättningen för 2016 beräknas landa på 22,5 miljoner med drygt 5 miljoner i resultat efter skatt.

– Vi var med i en väldigt stor transaktion i slutet av 2015, Nuevolution. Det syntes i den omsättningsökningen och vi visste att det skulle vara svårt att nå upp till nästa år, säger Oscar Ahlgren.

Andra bolag som Västra Hamnen Corporate Finance, med nio medarbetare, har varit med och tagit till börsen är Crunchfish och Scandinavian Chemotech i Lund, vars emissioner övertecknades flertalet gånger.

– Just nu ser jag inget slut på noteringstrenden, men man vet historiskt att det här har gått i rörelser, säger Oscar Ahlgren.

Sedermera Fondkommission flyttade sitt kontor till Malmö från Ängelholm i somras.

– Marknadsklimatet under 2016 har varit rätt så likt 2015. Det har varit bra en längre tid så det fortsätter följa det, säger vice vd och chef för corporate finance Andreas Sandgren till Rapidus.

Under första halvåret 2016 landade bolagets intäkter på 19,6 miljoner kronor, nästan lika mycket som helåret 2014, enligt de siffror som rapporterats in till Bolagsverket.

Sedermera var i fjol med och tog bolag som RhoVac, Synact Pharma och AdderaCare till börsen.

– Jag tror noteringstrenden håller i sig en längre tid men att det blir dippar under tiden. I det långa loppet är det en marknad som kommer fortsätta växa, säger Andreas Sandgren.

Sedermera Fondkommission sysselsätter 17 personer, Peter Gönczi är vd. Bolaget ägs av Ats Finans Holding, där även Aktietorget ingår. Under första halvan 2016 ökade Aktietorget sina intäkter till 32,3 miljoner kronor från 21,5 miljoner samma period 2015.

Emily Binks

Det fortsätter gå bra för Västra Hamnen Corporate Finance och Sedermera Fondkommission, som hjälper företag med emissionsärenden och att notera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.