måndag 29 april 2024

inloggad som

Västra Hamnen och Sedermera täljer guld av börsrusningen

Det fortsätter gå bra för Västra Hamnen Corporate Finance och Sedermera Fondkommission, som hjälper företag med emissionsärenden och att notera sig, även 2016. På två år har båda bolag närapå dubblat intäkterna.

– Vår verksamhet är cyklisk, när börsen går starkt och många vill notera sig så har vi mycket att göra. Vi har aldrig haft så många propåer som nu, säger vd för Västra Hamnen Corporate Finance Oscar Ahlgren till Rapidus.

2015 landade omsättningen på knappt 28 miljoner kronor, en ökning mot 2014 då de omsatte 12 miljoner. Bokslutsarbetet är inte klart men omsättningen för 2016 beräknas landa på 22,5 miljoner med drygt 5 miljoner i resultat efter skatt.

– Vi var med i en väldigt stor transaktion i slutet av 2015, Nuevolution. Det syntes i den omsättningsökningen och vi visste att det skulle vara svårt att nå upp till nästa år, säger Oscar Ahlgren.

Andra bolag som Västra Hamnen Corporate Finance, med nio medarbetare, har varit med och tagit till börsen är Crunchfish och Scandinavian Chemotech i Lund, vars emissioner övertecknades flertalet gånger.

– Just nu ser jag inget slut på noteringstrenden, men man vet historiskt att det här har gått i rörelser, säger Oscar Ahlgren.

Sedermera Fondkommission flyttade sitt kontor till Malmö från Ängelholm i somras.

– Marknadsklimatet under 2016 har varit rätt så likt 2015. Det har varit bra en längre tid så det fortsätter följa det, säger vice vd och chef för corporate finance Andreas Sandgren till Rapidus.

Under första halvåret 2016 landade bolagets intäkter på 19,6 miljoner kronor, nästan lika mycket som helåret 2014, enligt de siffror som rapporterats in till Bolagsverket.

Sedermera var i fjol med och tog bolag som RhoVac, Synact Pharma och AdderaCare till börsen.

– Jag tror noteringstrenden håller i sig en längre tid men att det blir dippar under tiden. I det långa loppet är det en marknad som kommer fortsätta växa, säger Andreas Sandgren.

Sedermera Fondkommission sysselsätter 17 personer, Peter Gönczi är vd. Bolaget ägs av Ats Finans Holding, där även Aktietorget ingår. Under första halvan 2016 ökade Aktietorget sina intäkter till 32,3 miljoner kronor från 21,5 miljoner samma period 2015.

Emily Binks

Det fortsätter gå bra för Västra Hamnen Corporate Finance och Sedermera Fondkommission, som hjälper företag med emissionsärenden och att notera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.