torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sony-veteraner skrotar uppstartsbolag efter bakslag hos Länsstyrelsen

I över ett halvår har tre tidigare anställda på Sony Mobile väntat på klartecken från Länsstyrelsen för att gå vidare med sin teknik för smartare parkering baserad på bildanalys. När beslutet väl kom var det negativt. Nu läggs företaget ned.

Sedan länge finns elektroniska skyltar som informerar om lediga platser på parkeringar. Men siffrorna genereras av automatiska räknare vid in- och utfart, och stämmer sällan. Många platser kan vara outnyttjade.

– Eftersom 30 procent av trafiken i storstäder utgörs av bilar som letar parkeringsplats finns det anledning att försöka förbättra tekniken, sa en entusiastisk Simon Shepherd till Rapidus i höstas.

Då var han och kollegorna Jan Weber och Pär Anders Aronsson, alla med en bakgrund på Sony Mobile, i full gång med utvecklandet av en ny lösning i bolaget Park Falcon. Den består av en Axiskamera som monteras upp vid parkeringsplatsen, försedd med en mjukvara som utifrån bilden kan avgöra hur många platser som är lediga.

Flera parkeringsbolag hade visat sitt intresse och i juni sökte Park Falcon tillstånd hos Länsstyrelsen i Skåne för att testa lösningen på Mobile Heights Centers parkering i Lund.

Tillståndsprocessen skulle ta 4-6 veckor. Men Park Falcon fick vänta i över ett halvår. När beslutet väl kom, så var det negativt. I den färdiga lösningen lämnar bilderna aldrig kameran, utan analysen sker direkt varpå bilderna förstörs. I testmiljön var det dock angeläget att kunna lagra bilderna i utvecklingssyfte – en anledning till att ansökan fick nej.

– För oss handlar det om hur bilderna skulle kunna användas. Det gällde också en stor yta dit allmänheten har tillträde och då väger integritetsintresset tyngre, säger Henrik Kvennberg, handläggare på Länsstyrelsen.

Nu har grundarna bestämt sig för att avveckla företaget, som har byggts upp inom Sony Mobiles stödprogram Next Step. Att flytta verksamheten utomlands är inget alternativ då grundarna alla är bosatta i Sverige. De har redan gått vidare till nya projekt – men två och en halv tjänsters heltidsarbete i femton månader går i stöpet.

Medgrundaren Jan Weber framhåller krasst att det är bra att frågan prövats:

– Det lär finnas andra startups som vill använda bildanalys i utomhusmiljö på liknande sätt. Det här är ett klart besked till dem att det inte är idé att försöka bygga upp någonting här i Sverige. Hellre satsa på att göra det i exempelvis England, säger han.

Ola Svedin, vd för klusterorganisationen Mobile Heights, är inne på samma spår.

– Bild- och signalbehandling är ett av de stora styrkeområdena i vår region. Här har ett sådant företag en innovation inom området ”smart city” – och då måste kommuner och stat vara på tårna för att hjälpa till att tillhandahålla testmiljöer. Annars flyr företagen någon annanstans, säger han.

Elin Andersson Rosenstock

I över ett halvår har tre tidigare anställda på Sony Mobile väntat på klartecken från Länsstyrelsen för att gå vidare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.