söndag 28 april 2024

inloggad som

Nord-Lock plockar stororder till bygget av fusionsreaktor

Malmöbaserade Nord-Lock Group har plockat en av sina största order någonsin, värd 6 miljoner dollar eller cirka 55 miljoner kronor. Industrikoncernens patenterade teknik ska säkra fogarna på den framtida fusionsreaktorn i internationella miljardprojektet Iter.

Nord-Lock säljer låsbrickor och specialmuttrar till krävande tillämpningar, bland annat där vibrationer får traditionella bultar att lossna. Det senaste året har koncernen genomfört ett antal förvärv, vilket breddat produktportföljen till att inkludera ledbultar och hydrauliska verktyg för att dra åt muttrar och skruvar. Bland kunderna finns Atlas Copco, Siemens, Vestas och Ericsson.

Den aktuella storordern är till statliga US Department of Energy, som står för delar av komponenterna till Iter. Den experimentella fusions-reaktorn är just nu under uppbyggnad i södra Frankrike. Enligt senaste prognosen kommer bygget kosta 20 miljarder euro, varav EU står för knappt hälften och medlemsländer som USA, Japan och Korea för resten.

Ola Ringdahl– Vi ska se till att reaktorn håller ihop trots de enorma krafter som genereras där, säger Nord-Locks vd Ola Ringdahl till Rapidus.

Leveransen beräknas ske under 2017 och 2018. Ordervärdet motsvarar runt sex procent av årsomsättningen för Nord-Lock, som enligt den senaste prognosen beräknas omsätta över 900 miljoner kronor i år och över en miljard 2017.

Nord-Lock ägs av börsnoterade investmentbolaget Latour och har i dag 450 anställda i 25 länder. 45 av dem kommer genom det senaste förvärvet, då Nord-Lock i somras köpte Expander Group i Åtvidaberg. Huvudkontoret finns i Malmö sedan våren 2015.

– Då var vi 12 som satt här, nu är vi 22 och har precis dubblat kontorsytan. Ett våningsplan är vikt åt digital kommunikation och marknadsföring, som vi jobbar mycket med i Malmö, säger Ola Ringdahl.

Erik Olausson

Malmöbaserade Nord-Lock Group har plockat en av sina största order någonsin, värd 6 miljoner dollar eller cirka 55 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.