torsdag 21 november 2024

inloggad som

MVA:s nya roll går stick i stäv mot rapport om investeringsklimatet

Medicon Valley Alliance har kraftigt bantat sina ambitioner att skapa global uppmärksamhet och knyta internationella kontakter. Men det är precis vad som efterfrågas i en rapport om investeringsklimatet i Öresundsregionen framtagen av Lundabolaget Ny Consulting.

En av de huvudsakliga slutsatserna i rapporten, som presenterades tidigare under hösten, är att det behövs mer marknadsföring av regionens succéer inom life science och IT. Mellan april och september intervjuande Ny Consulting åtta danska och tolv svenska nyckelaktörer i regionen, däribland SEB Venture Capital, Invest in Skåne, Västra Hamnen Corporate Finance, Novo Seeds, Vækstfonden och Creandum.

Investeringsklimatet bedöms allmänt som positivt, behovet av mer internationell PR beror främst på att Öresundsregionen konkurrerar om uppmärksamheten från globala riskkapitalbolag. Regionen ställs mot starka kluster i Storbrittanien, Frankrike och Tyskland.

Ett flertal intervjuade efterfrågar därför starkare PR för regionens framgångssagor. På svenska sidan nämns Polar Rose, Mapillary, Axis, Qlik, Fieldly, Alligator Bioscience och Camurus. Bland danska stjärnskott nämns Sucess Factors, Tradeshift och Trustpilot.

Andra önskemål som förs fram är mer koordination mellan Danmark och Sverige av såddfinansieringar i tidiga faser.

– Jag håller med de intervjuade aktörerna om att regionala succéer måste lyftas internationellt. Frågan om hur det ska gå till kommer kanske med i nästa års rapport, säger Ny Consultings vd Johan Ny till Rapidus.

MVA:s internationella arbete skrotades förra året, då en ny strategi togs fram efter att bland andra Region Hovedstaden skiftade sina bidrag till Greater Copenhagen istället. MVA:s vd Petter Hartman menar dock att MVA inte tappat intresset för det internationella perspektivet.

– MVA:s funktion är bara en annan idag. Dessutom arbetar vi tillsammans med Invest in Skåne och Copenhagen Capacity och kan hjälpa till med internationell marknadsföring. På sikt kan MVA:s roll förändras igen, vi är redo, säger han till Rapidus.

För Greater Copenhagen-samarbetet, som ska marknadsföra regionen, ingår det ännu inte som målsättning att lyfta fram specifika framgångsexempel. Målet är mer överordnat att ”understödja den gemensamma marknadsföringen av varumärket Greater Copenhagen”

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Medicon Valley Alliance har kraftigt bantat sina ambitioner att skapa global uppmärksamhet och knyta internationella kontakter. Men det är precis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.