torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ägarna ställer sig bakom Mapcis ombildning till statligt institut

Samtliga ägare ställer sig bakom förslaget om att Mapci ombildas och lämnas över till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut. Enligt förslaget, som klubbades igenom i regionstyrelsen i måndags, ska ett statligt institut med arbetsnamnet Sics South vara på plats senast vid årsskiftet.

– Nu finns det en avsiktsplan som betyder att vi är beredda att göra det här, och processen för att få det på plats pågår för fullt. Själva beslutet ligger hos Rise men vi bedömer att det kan bli klart under augusti om alla parter är positiva, säger Lennart Svensson, strateg på Region Skåne som har berett ärendet.

Forskningsinstitutet Mapci bildades 2013 på initiativ av Lunds universitet, Region Skåne och Sony Mobile, i syfte att hålla kvar kompetensen inom telekom i kölvattnet av nedskärningar på Sony. Sedan dess har även Ericsson gått in som ägare i Mapci, som i dag sysselsätter runt 25 personer med en årlig budget på 10-15 miljoner kronor.

Under det senaste året har ägarna bakom Mapci sett sig om efter någon som kan ta över institutet från och med slutet av 2016, då finansieringen från de befintliga ägarna löper ut. Som Rapidus skrivit om tidigare har diskussioner runt ett övertagande från Rise, genom dotterbolaget Sics Swedish ICT, pågått under våren.

Ägargruppen vill i fortsättningen fungera som långsiktiga kunder. Det betyder att Region Skånes årliga grundfinansiering på tre miljoner kronor byts ut mot en ambition att köpa tjänster från institutet för samma summa, inom projekt för mobil hälsa. Även Ericsson och Sony vill framöver gå från att vara finansiärer till kunder åt det omstöpta institutet.

bengt-arne_molin_2– Från industrins sida ser vi en fördel i projektfinansieringsmodeller. Det var ju avsikten från början från Ericsson och Sony, och det är också så som Rise jobbar inom sina andra institut, säger Bengt-Arne Molin, Sony-veteran och styrelseordförande för Mapci.

Vilka delar av Mapci som kommer övergå till Sics South respektive Lunds universitet är ännu inte bestämt. Ett fokus för institutet är digitaliseringen av offentlig sektor och näringsliv.

– Vi kommer se över det här och se vad som är relevant att driva vidare inom det nya institutet, och vad som är relevant att driva vidare inom LU. Vi har identifierat ett antal teknikområden, som cybersäkerhet, mobila nätverk och mjukvara, som väsentliga för att hantera utmaningar inom digitalisering. Sedan kommer vi bedöma specifika projekt från fall till fall, säger Bengt-Arne Molin till Rapidus.

Hanna Sigeman

Samtliga ägare ställer sig bakom förslaget om att Mapci ombildas och lämnas över till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut. Enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.