fredag 26 juli 2024

inloggad som

Ägarna ställer sig bakom Mapcis ombildning till statligt institut

Samtliga ägare ställer sig bakom förslaget om att Mapci ombildas och lämnas över till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut. Enligt förslaget, som klubbades igenom i regionstyrelsen i måndags, ska ett statligt institut med arbetsnamnet Sics South vara på plats senast vid årsskiftet.

– Nu finns det en avsiktsplan som betyder att vi är beredda att göra det här, och processen för att få det på plats pågår för fullt. Själva beslutet ligger hos Rise men vi bedömer att det kan bli klart under augusti om alla parter är positiva, säger Lennart Svensson, strateg på Region Skåne som har berett ärendet.

Forskningsinstitutet Mapci bildades 2013 på initiativ av Lunds universitet, Region Skåne och Sony Mobile, i syfte att hålla kvar kompetensen inom telekom i kölvattnet av nedskärningar på Sony. Sedan dess har även Ericsson gått in som ägare i Mapci, som i dag sysselsätter runt 25 personer med en årlig budget på 10-15 miljoner kronor.

Under det senaste året har ägarna bakom Mapci sett sig om efter någon som kan ta över institutet från och med slutet av 2016, då finansieringen från de befintliga ägarna löper ut. Som Rapidus skrivit om tidigare har diskussioner runt ett övertagande från Rise, genom dotterbolaget Sics Swedish ICT, pågått under våren.

Ägargruppen vill i fortsättningen fungera som långsiktiga kunder. Det betyder att Region Skånes årliga grundfinansiering på tre miljoner kronor byts ut mot en ambition att köpa tjänster från institutet för samma summa, inom projekt för mobil hälsa. Även Ericsson och Sony vill framöver gå från att vara finansiärer till kunder åt det omstöpta institutet.

bengt-arne_molin_2– Från industrins sida ser vi en fördel i projektfinansieringsmodeller. Det var ju avsikten från början från Ericsson och Sony, och det är också så som Rise jobbar inom sina andra institut, säger Bengt-Arne Molin, Sony-veteran och styrelseordförande för Mapci.

Vilka delar av Mapci som kommer övergå till Sics South respektive Lunds universitet är ännu inte bestämt. Ett fokus för institutet är digitaliseringen av offentlig sektor och näringsliv.

– Vi kommer se över det här och se vad som är relevant att driva vidare inom det nya institutet, och vad som är relevant att driva vidare inom LU. Vi har identifierat ett antal teknikområden, som cybersäkerhet, mobila nätverk och mjukvara, som väsentliga för att hantera utmaningar inom digitalisering. Sedan kommer vi bedöma specifika projekt från fall till fall, säger Bengt-Arne Molin till Rapidus.

Hanna Sigeman

Samtliga ägare ställer sig bakom förslaget om att Mapci ombildas och lämnas över till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut. Enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.