söndag 25 februari 2024

inloggad som

Ägarna ställer sig bakom Mapcis ombildning till statligt institut

Samtliga ägare ställer sig bakom förslaget om att Mapci ombildas och lämnas över till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut. Enligt förslaget, som klubbades igenom i regionstyrelsen i måndags, ska ett statligt institut med arbetsnamnet Sics South vara på plats senast vid årsskiftet.

– Nu finns det en avsiktsplan som betyder att vi är beredda att göra det här, och processen för att få det på plats pågår för fullt. Själva beslutet ligger hos Rise men vi bedömer att det kan bli klart under augusti om alla parter är positiva, säger Lennart Svensson, strateg på Region Skåne som har berett ärendet.

Forskningsinstitutet Mapci bildades 2013 på initiativ av Lunds universitet, Region Skåne och Sony Mobile, i syfte att hålla kvar kompetensen inom telekom i kölvattnet av nedskärningar på Sony. Sedan dess har även Ericsson gått in som ägare i Mapci, som i dag sysselsätter runt 25 personer med en årlig budget på 10-15 miljoner kronor.

Under det senaste året har ägarna bakom Mapci sett sig om efter någon som kan ta över institutet från och med slutet av 2016, då finansieringen från de befintliga ägarna löper ut. Som Rapidus skrivit om tidigare har diskussioner runt ett övertagande från Rise, genom dotterbolaget Sics Swedish ICT, pågått under våren.

Ägargruppen vill i fortsättningen fungera som långsiktiga kunder. Det betyder att Region Skånes årliga grundfinansiering på tre miljoner kronor byts ut mot en ambition att köpa tjänster från institutet för samma summa, inom projekt för mobil hälsa. Även Ericsson och Sony vill framöver gå från att vara finansiärer till kunder åt det omstöpta institutet.

bengt-arne_molin_2– Från industrins sida ser vi en fördel i projektfinansieringsmodeller. Det var ju avsikten från början från Ericsson och Sony, och det är också så som Rise jobbar inom sina andra institut, säger Bengt-Arne Molin, Sony-veteran och styrelseordförande för Mapci.

Vilka delar av Mapci som kommer övergå till Sics South respektive Lunds universitet är ännu inte bestämt. Ett fokus för institutet är digitaliseringen av offentlig sektor och näringsliv.

– Vi kommer se över det här och se vad som är relevant att driva vidare inom det nya institutet, och vad som är relevant att driva vidare inom LU. Vi har identifierat ett antal teknikområden, som cybersäkerhet, mobila nätverk och mjukvara, som väsentliga för att hantera utmaningar inom digitalisering. Sedan kommer vi bedöma specifika projekt från fall till fall, säger Bengt-Arne Molin till Rapidus.

Hanna Sigeman

Samtliga ägare ställer sig bakom förslaget om att Mapci ombildas och lämnas över till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut. Enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.