tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Midway lägger ner skånskt portföljbolag

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan innan dessa affärer kommit på plats har koncernen skurit ned på flera håll i de skånska verksamheterna.

I januari meddelade Midway att koncernen sålt norrländska industribolaget Alab, som tillverkar profilkonstruktioner i stål och aluminium, samt hälften av fastighetsbolaget Lennart B Eriksson i Ådalen. I den nyligen publicerade årsredovisningen framgår att Midway även är i färd med att helt avveckla verksamheten i Lundgren Machinery, beläget i Hjärup mellan Malmö och Lund.

Lundgren Machinery tillverkar förpackningsmaskiner. 2014 tvingades ledningen minska personalstyrkan från runt 60 till cirka 15 anställda efter att bolaget miste sin största kund – Tetra Pak, som tidigare stod för 90 procent av omsättningen. 2015 slutade därför rörelseresultatet på -9 miljoner kronor. Nu ger Midway upp hoppet om bolaget och stänger ner den kvarvarande verksamheten, med runt tio anställda. En handfull av dessa har startat på ny kula i nybildade bolaget Tomb Packaging.

Peter Svensson– Efter att Lundgren tappade Tetra Pak som kund lyckades vi inte få upp en kritisk massa i bolaget. Vi hoppades att vi skulle lyckas med det, men det låg för långt fram i tiden, säger Midways vd Peter Svensson till Rapidus.

På Midways lista över innehav som ska säljas finns bland andra Fas Converting Machinery i Arlöv och Onrox Group, en sammanslagning av bolaget Eribel i Borås och Onrox i Malmö. Onrox Group fungerar som kontraktstillverkare inom elektronik och omsatte senaste räkenskapsåret 177 miljoner kronor i Borås och 109 miljoner i Malmö.

Marknaden har dock varit tuff och det senaste året har Malmöverksamheten tvingats göra sig av med runt 25 anställda uppger vd Börje Nilsson. Bland annat har Midway lagt ner Onrox dotterbolag Entomed, som utvecklade audiometrar för hörseltester och infogades i Onrox så sent som 2013. Kvar vid fabriken i Jägersro finns ett 70-tal anställda.

Bland konkurrenterna finns schweiziska Enics, med en fabrik i Västra hamnen i Malmö, och skånska PartnerTech som nyligen blev uppköpt av finländska Scanfil. Peter Svensson menar att branschen generellt präglas av överkapacitet i Sverige.

– Det ger en strukturprocess med sammanslagningar och uppköp, och det är inget vi vill hålla i, säger han.

Midway-koncernen omsatte 2,1 miljarder kronor 2015 med ett resultat på 17 miljoner. Det portföljbolag ledningen framförallt satsat på de senaste åren är Haki, med huvudkontor och produktion i nordostskånska Sibbhult. Bolaget tillverkar en form av byggnadsställningar som kan hakas i varandra, vilket gör dem snabbare att montera och plocka ner än med traditionella låssystem.

Erik Olausson

Missade du Anders Haskels snabbanalys av Midway-koncernen förra veckan? Klicka här för att läsa den

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.