onsdag 24 april 2024

inloggad som

Midway lägger ner skånskt portföljbolag

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan innan dessa affärer kommit på plats har koncernen skurit ned på flera håll i de skånska verksamheterna.

I januari meddelade Midway att koncernen sålt norrländska industribolaget Alab, som tillverkar profilkonstruktioner i stål och aluminium, samt hälften av fastighetsbolaget Lennart B Eriksson i Ådalen. I den nyligen publicerade årsredovisningen framgår att Midway även är i färd med att helt avveckla verksamheten i Lundgren Machinery, beläget i Hjärup mellan Malmö och Lund.

Lundgren Machinery tillverkar förpackningsmaskiner. 2014 tvingades ledningen minska personalstyrkan från runt 60 till cirka 15 anställda efter att bolaget miste sin största kund – Tetra Pak, som tidigare stod för 90 procent av omsättningen. 2015 slutade därför rörelseresultatet på -9 miljoner kronor. Nu ger Midway upp hoppet om bolaget och stänger ner den kvarvarande verksamheten, med runt tio anställda. En handfull av dessa har startat på ny kula i nybildade bolaget Tomb Packaging.

Peter Svensson– Efter att Lundgren tappade Tetra Pak som kund lyckades vi inte få upp en kritisk massa i bolaget. Vi hoppades att vi skulle lyckas med det, men det låg för långt fram i tiden, säger Midways vd Peter Svensson till Rapidus.

På Midways lista över innehav som ska säljas finns bland andra Fas Converting Machinery i Arlöv och Onrox Group, en sammanslagning av bolaget Eribel i Borås och Onrox i Malmö. Onrox Group fungerar som kontraktstillverkare inom elektronik och omsatte senaste räkenskapsåret 177 miljoner kronor i Borås och 109 miljoner i Malmö.

Marknaden har dock varit tuff och det senaste året har Malmöverksamheten tvingats göra sig av med runt 25 anställda uppger vd Börje Nilsson. Bland annat har Midway lagt ner Onrox dotterbolag Entomed, som utvecklade audiometrar för hörseltester och infogades i Onrox så sent som 2013. Kvar vid fabriken i Jägersro finns ett 70-tal anställda.

Bland konkurrenterna finns schweiziska Enics, med en fabrik i Västra hamnen i Malmö, och skånska PartnerTech som nyligen blev uppköpt av finländska Scanfil. Peter Svensson menar att branschen generellt präglas av överkapacitet i Sverige.

– Det ger en strukturprocess med sammanslagningar och uppköp, och det är inget vi vill hålla i, säger han.

Midway-koncernen omsatte 2,1 miljarder kronor 2015 med ett resultat på 17 miljoner. Det portföljbolag ledningen framförallt satsat på de senaste åren är Haki, med huvudkontor och produktion i nordostskånska Sibbhult. Bolaget tillverkar en form av byggnadsställningar som kan hakas i varandra, vilket gör dem snabbare att montera och plocka ner än med traditionella låssystem.

Erik Olausson

Missade du Anders Haskels snabbanalys av Midway-koncernen förra veckan? Klicka här för att läsa den

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad