måndag 7 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljardinvesteringar i skånska innovationsbolag

Över 1,3 miljarder kronor investerades i skånska teknikbolag under det gångna året. Det är en väsentlig ökning jämfört med 2014 och många skånska bolag är optimistiska inför framtiden.

Rapidus har sammanställt förra årets nyemissioner, gjorda av skånska privatägda innovationsbolag. Resultatet visar att investeringarna ökade med minst 60 procent under 2015 jämfört med året innan. Totalt summerar Rapidus 1.375 miljoner kronor fördelade på 50 privata bolag under fjolåret.

I USA spår medier om en kommande teknikkrasch, techpokalypsen, och att det kommer att bli svårare att hitta finansiering till teknikdrivna innovationsföretag. Rapidus granskning pekar dock på en fortsatt stor investeringsvilja. Vårens rekordsiffra på totalt 840 miljoner kronor, följs av fortsatt höga investeringar under hösten. Från juli till december tog skånska innovationsbolag in 538 miljoner kronor.

Detta visar på att investeringsviljan i Skåne är fortsatt hög, en bild som Per Tryding, vice vd på Sydsvenska industri- och handelskammaren, bekräftar.

– Vi kan se en tydlig optimism bland företagen, säger han till Rapidus.

Han hänvisar också till en undersökning som gjordes tillsammans med Danskt Erhverv i somras. Av runt 150 tillfrågade skånska företag förväntade sig en över tredjedel att verksamhetens investeringsnivå skulle öka det kommande året. 70 procent trodde på ökad omsättning. 

Dock sjönk optimismen något under hösten, som en följd av den ekonomiska uppbromsningen i Kina och Volkswagenskandalen i Tyskland. Men uppgången i den danska ekonomin är en motor bakom framtidstron. 

– Danmark har haft det jobbigt efter finanskrisen men är på väg upp ur hålet, rejält. Innan har de dragit oss ner, nu drar de upp oss, säger Per Tryding.

Handelskammaren ser inga större skillnader mellan branscher, men Rapidus noterar större i investeringar i e-handel, bioteknik och IT.

Höstens största investering gjordes i e-handelsbolaget Boozt, som tog in 250 miljoner kronor, främst från danska pensionsbolaget Sampension. En av de större IT-investeringarna landade i FlatFrog Laboratories, vars tryckkänsliga datorskärmar nådde konsumentmarknaden under året. I oktober registrerade de en nyemission på 42 miljoner.

– Pengarna ska gå till den kontinuerliga verksamheten. Vi är ett utvecklingsbolag på väg ut på marknaden. Så det har varit kontinuerliga tillskott från våra investerare, säger Marie Tapper ekonomichef på FlatFrog Laboratories till Rapidus.

Handelskammarens undersökning visar även att rekrytering, snarare än kapitalbrist, är en flaskhals – drygt tio procent av företagen i undersökningen uppger att de förlorat en order eller fått skjuta upp planerade aktiviteter på̊ grund av rekryteringsproblem.

Hela listan över investeringar i skånska innovations- och teknikbolag hittar du här.

Olof Peterson

Över 1,3 miljarder kronor investerades i skånska teknikbolag under det gångna året. Det är en väsentlig ökning jämfört med 2014 och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.