onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Miljardinvesteringar i skånska innovationsbolag

Över 1,3 miljarder kronor investerades i skånska teknikbolag under det gångna året. Det är en väsentlig ökning jämfört med 2014 och många skånska bolag är optimistiska inför framtiden.

Rapidus har sammanställt förra årets nyemissioner, gjorda av skånska privatägda innovationsbolag. Resultatet visar att investeringarna ökade med minst 60 procent under 2015 jämfört med året innan. Totalt summerar Rapidus 1.375 miljoner kronor fördelade på 50 privata bolag under fjolåret.

I USA spår medier om en kommande teknikkrasch, techpokalypsen, och att det kommer att bli svårare att hitta finansiering till teknikdrivna innovationsföretag. Rapidus granskning pekar dock på en fortsatt stor investeringsvilja. Vårens rekordsiffra på totalt 840 miljoner kronor, följs av fortsatt höga investeringar under hösten. Från juli till december tog skånska innovationsbolag in 538 miljoner kronor.

Detta visar på att investeringsviljan i Skåne är fortsatt hög, en bild som Per Tryding, vice vd på Sydsvenska industri- och handelskammaren, bekräftar.

– Vi kan se en tydlig optimism bland företagen, säger han till Rapidus.

Han hänvisar också till en undersökning som gjordes tillsammans med Danskt Erhverv i somras. Av runt 150 tillfrågade skånska företag förväntade sig en över tredjedel att verksamhetens investeringsnivå skulle öka det kommande året. 70 procent trodde på ökad omsättning. 

Dock sjönk optimismen något under hösten, som en följd av den ekonomiska uppbromsningen i Kina och Volkswagenskandalen i Tyskland. Men uppgången i den danska ekonomin är en motor bakom framtidstron. 

– Danmark har haft det jobbigt efter finanskrisen men är på väg upp ur hålet, rejält. Innan har de dragit oss ner, nu drar de upp oss, säger Per Tryding.

Handelskammaren ser inga större skillnader mellan branscher, men Rapidus noterar större i investeringar i e-handel, bioteknik och IT.

Höstens största investering gjordes i e-handelsbolaget Boozt, som tog in 250 miljoner kronor, främst från danska pensionsbolaget Sampension. En av de större IT-investeringarna landade i FlatFrog Laboratories, vars tryckkänsliga datorskärmar nådde konsumentmarknaden under året. I oktober registrerade de en nyemission på 42 miljoner.

– Pengarna ska gå till den kontinuerliga verksamheten. Vi är ett utvecklingsbolag på väg ut på marknaden. Så det har varit kontinuerliga tillskott från våra investerare, säger Marie Tapper ekonomichef på FlatFrog Laboratories till Rapidus.

Handelskammarens undersökning visar även att rekrytering, snarare än kapitalbrist, är en flaskhals – drygt tio procent av företagen i undersökningen uppger att de förlorat en order eller fått skjuta upp planerade aktiviteter på̊ grund av rekryteringsproblem.

Hela listan över investeringar i skånska innovations- och teknikbolag hittar du här.

Olof Peterson

Över 1,3 miljarder kronor investerades i skånska teknikbolag under det gångna året. Det är en väsentlig ökning jämfört med 2014 och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.