… som slutar som ordförande för Gränshinderrådet, under Nordiska Ministerrådet, efter åtta år.
Vad är det viktigaste resultatet för Öresundsregionen?
– Det har hänt mycket positivt, både genom information och regeländringar. Ska jag nämna en väljer jag möjligheten för människor att arbeta utanför bosättningslandet utan konsekvenser för den sociala tryggheten i hemlandet, oavsett om det är Danmark eller Sverige. Diskussionerna pågick i flera år, vilket vittnar om trögheten i de nordiska regeringarna.
Vilka olösta hinder stör dig mest?
– En orkestermusiker bosatt i Danmark med fast anställning i Sverige måste betala kulturskatt först i Sverige och sedan Danmark. Skatteminister Karsten Lauritzen har lovat att problemet ska diskuteras med Sverige.
Vad bromsar kampen mot gränshindren över Öresund?
– Tydligast är den höga svenska arbetsgivaravgiften, som inte finns i Danmark. Många problem är svårlösta, därför är information helt avgörande. Känner man till villkoren kan man undvika överraskningar. Detta ändrar inte det faktum att det saknas politisk vilja och uppmärksamhet, vilket infekterar hela statsförvaltningen.
Vilka möjligheter har det nya Greater Copenhagen att lösa hinder?
– Jag vet för lite om Greater Copenhagen för att kunna bedöma det. Det bekymrar mig dock att man sparar in pengar på Öresund Direkt och Öresundskomiteens arbete. Det behövs inte färre resurser om utvecklingen ska fortsätta. Just nu ser vi tyvärr stora bakslag med gränskontroller. Det är som att regeringarna i Sverige och Danmark befinner sig i varsin världsdel. Aldrig under senare tid har vi upplevt att två nordiska länder med gemensamma problem inte talar med varandra.
Vem blir din efterträdare och varför?
– Kim Andersen. Han har tidigare varit Venstres talesperson i näringslivsfrågor i folketinget, så jag förutsätter att de frågorna prioriteras, det är positivt.
Keld Broksø