söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Intern granskning sätter LU:s innovationsverksamhet under lupp

LU Innovation System och LU Open nagelfars just nu i en internutredning om universitets förvaltning. Bakgrunden är ett sparbeting på tio miljoner kronor.

Utredningen gäller förvaltningens sektion för forskning, innovation och samverkan. Utöver LU Open och LU Innovation System ingår också universitetets fundraisingverksamhet och Forskningsservice, som främst är inriktat på att hjälpa universitetets forskare söka pengar från EU.

– Vi vänder på alla stenar och tittar på hur vi kan optimera stödet till fakulteterna. Vi har pratat med alla fakultetsledningar och eftersom innovationssystem även vänder sig till näringslivet har vi frågat representanter därifrån med, säger vice rektor Bo Ahrén, som leder internutredningen.

I utredningsuppdraget skriver rektor Torbjörn von Schantz att stora satsningar gjorts de senaste åren på fundraising- och innovationsverksamheten medan Forskningsservice lider av en ansträngd budget.

Resultatet av utredningen ska presenteras i mitten av oktober. Sparbetingen på tio miljoner kronor är en bråkdel av hela universitetsförvaltningens budget, men hos de berörda aktörerna går det att ana en viss nervositet.

Helene Vogelmann 3– Det är klart att när man gör en sådan här utredning är det medarbetare som är fundersamma och undrar vad som ska komma ut av detta, säger Helen Vogelman.

Hon basar över LU Open, som driver ett 40-tal projekt finansierade av bland andra Vinnova, Tillväxtverket och EU. Enheten har 23 fast anställda och får 6 miljoner kronor i årligt tillskott från universitetet, medan resterande 85 procent av budgeten finansieras genom de externa projekten. På agendan finns bland annat uppbyggnaden av ett nytt prototyplabb på LTH-området med 3D-skrivare och tillverkningsmaskiner.

Linus Wiebe, chef för LU Innovation System, menar att universitetets samverkan med omvärlden behöver bli tydligare. Men några neddragningar av innovationsverksamheten räknar han inte med.

Linus_Wiebe– Det finns så klart olika tankar kring vilken ambitionsnivå universitet ska ha inom innovationsområdet. Men vikten av de här frågorna ökar, vilket märks både i samhället och från departementshåll, säger han.

LU Innovation System har genom åren investerat i över 70 avknoppningar från universitetet. I dag finns ett 40-tal bolag i portföljen.

Erik Olausson

LU Innovation System och LU Open nagelfars just nu i en internutredning om universitets förvaltning. Bakgrunden är ett sparbeting på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.