onsdag 27 november 2024

inloggad som

Omskrivet Lundabolag lägger ner betaltjänst

Betaltjänsten Quixter läggs ner. Höga kostnader för transaktioner sätter käppar i hjulet för Lundabolaget och dess teknik för att betala lunchen genom att skanna handflatan. Företaget, som har en rad tunga namn i styrelsen, arbetar dock vidare.

– Affärsmodellen fungerade inte riktigt och vi har nu avslutat betaltjänsten. Nu ska vi se över alternativen för hur vi bäst kan ta tillvara den erfarenhet och kompetens som vi har fått längs vägen, säger vd:n och grundaren Fredrik Leifland till Rapidus.

QuixterQuixters teknik bygger på att handflatan träffas av infrarött ljus som absorberas av blodets hemoglobin. Då framträder en bild av venernas mönster som kan jämföras med en tidigare lagrad bild. Om bilderna är tillräckligt lika godkänns betalningen. Totalt har 250.000 transaktioner genomförts med Quixter, som rönt stor uppmärksamhet i bland annat amerikanska teknikmedier.

Fredrik Leifland är själv huvudägare och bolaget har inte tagit in några externa investeringar. Beslutet om nedläggningen var därför relativt enkelt att ta.

– Det är förenat med väldigt höga kostnader att vara en del av den finansiella infrastrukturen i Sverige, vilket gör det svårt att klara sig som liten aktör, säger han.

Omkring 4.000 användare och ett 30-tal handlare berörs av nedläggningen av betaltjänsten som funnits sedan våren 2013. Omsättningen under 2014 var 72.000 kronor. I styrelsen för Quixter sitter, förutom Fredrik Leifland, även Medicon Village vd Mats Leifland, Tord Wingren, chef för Huawei i Lund, samt Christer Bergman som varit vd för biometriföretaget Precise Biometrics.

Anders Frick

Betaltjänsten Quixter läggs ner. Höga kostnader för transaktioner sätter käppar i hjulet för Lundabolaget och dess teknik för att betala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.