lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BlockMaster i konkurs

Teknikbolaget BlockMaster i Lund har försatts i konkurs, efter flera månaders företagsrekonstruktion som inte lett till någon försäljning av företaget eller dess verksamhetsgrenar.

Företaget utvecklar mjukvarubaserade säkerhetslösningar, bland annat för USB-minnen i samarbete med amerikanska USB- och minneskortsjätten och delägaren Kingston Technology.

– Vad vi gör nu är att se om det finns någon som vill köpa verksamheten eller mjukvarurättigheterna. Under tiden, i alla fall under någon håller jag igång verksamheten på det sättet att det finns support och struktur för de licenstagare som använder tjänsten, säger BlockMasters konkursförvaltare Ulf Yxklinten, på Maqs advokatbyrå i Malmö.

Efter ett förvärv av IP-rättigheter 2012 har företaget fokuserat allt mer på delning och distribution av känslig data, vid sidan av krypterade USB-enheter.

BlockMaster grundades 2004 av Johan Söderström, Daniel Östner, Anders Pettersson, och har sedan dess växt till ett tiotal anställda och dotterbolag i Sverige och USA. Under företagsrekonstruktionen har verksamheten skalats ner till att i dag sysselsätta en heltidsanställd och några konsulter.

Sedan 2011 har bokslutens resultat varit negativa och omsättningen har minskat stadigt. För knappt en vecka sedan sattes företaget i konkurs, och hamnade då på Ulf Yxklintens bord.

Varför slutade det med konkurs för BlockMaster?

– Spontant förefaller det så att man har haft för stora kostnader i förhållande till intäkter helt enkelt. Man har inte nått den volymen av kunder för att få en lönsamhet i det här, säger Ulf Yxklinten.

Hanna Sigeman

Teknikbolaget BlockMaster i Lund har försatts i konkurs, efter flera månaders företagsrekonstruktion som inte lett till någon försäljning av företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.