torsdag 23 maj 2024

inloggad som

BlockMaster i konkurs

Teknikbolaget BlockMaster i Lund har försatts i konkurs, efter flera månaders företagsrekonstruktion som inte lett till någon försäljning av företaget eller dess verksamhetsgrenar.

Företaget utvecklar mjukvarubaserade säkerhetslösningar, bland annat för USB-minnen i samarbete med amerikanska USB- och minneskortsjätten och delägaren Kingston Technology.

– Vad vi gör nu är att se om det finns någon som vill köpa verksamheten eller mjukvarurättigheterna. Under tiden, i alla fall under någon håller jag igång verksamheten på det sättet att det finns support och struktur för de licenstagare som använder tjänsten, säger BlockMasters konkursförvaltare Ulf Yxklinten, på Maqs advokatbyrå i Malmö.

Efter ett förvärv av IP-rättigheter 2012 har företaget fokuserat allt mer på delning och distribution av känslig data, vid sidan av krypterade USB-enheter.

BlockMaster grundades 2004 av Johan Söderström, Daniel Östner, Anders Pettersson, och har sedan dess växt till ett tiotal anställda och dotterbolag i Sverige och USA. Under företagsrekonstruktionen har verksamheten skalats ner till att i dag sysselsätta en heltidsanställd och några konsulter.

Sedan 2011 har bokslutens resultat varit negativa och omsättningen har minskat stadigt. För knappt en vecka sedan sattes företaget i konkurs, och hamnade då på Ulf Yxklintens bord.

Varför slutade det med konkurs för BlockMaster?

– Spontant förefaller det så att man har haft för stora kostnader i förhållande till intäkter helt enkelt. Man har inte nått den volymen av kunder för att få en lönsamhet i det här, säger Ulf Yxklinten.

Hanna Sigeman

Teknikbolaget BlockMaster i Lund har försatts i konkurs, efter flera månaders företagsrekonstruktion som inte lett till någon försäljning av företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.